Italský Parmalat musí odškodnit Citigroup

Řím - Italský potravinářský gigant Parmalat musí zaplatit americké bance Citigroup odškodné ve výši 364 milionů dolarů, což je asi 6,5 miliardy korun. Podle soudu Parmalat banku podvedl, aby získal peníze na pokrytí vytunelovaných účtů. Soudní spor přitom začal Parmalat. Od největší americké banky požadoval odškodnění. Bývalému vedení firmy údajně pomáhala falšovat účetnictví. Jenže Citigroup podala protižalobu a vyhrála.

Parmalat se utopil v dluzích v roce 2003, kdy se zjistilo, že její dosavadní vedení z ní na své soukromé účty odčerpalo přes 5 miliard dolarů. Parmalat se vymanil z bankrotové ochrany v roce 2005. Nový ředitel Enrico Bondi pak zažaloval asi stovku firem za spolupráci na vytunelování firmy - spor prohrály například Deloitte and Touche nebo francouzská BNP Paribas.

Firma dosud vysoudila přes 2 a půl miliardy dolarů. Parmalat obviňoval Citigroup, že významnou měrou přispěla k jeho pádu v prosinci 2003. Známý výrobce trvanlivého mléka se tehdy zhroutil pod tíhou dluhů poté, co se v jeho účtech objevila díra čtyř miliard eur. Dlouholeté zakrývání účetních nesrovnalostí vyneslo případu Parmalat označení „evropský Enron“.

Citigroup je zatím prvním subjektem, s nímž se Parmalat v USA soudí za to, že údajně pomáhaly bývalému vedení firmy zakrývat účetní podvody. Obviněna je rovněž Bank of America a auditorská firma Grant Thornton International.