Brusel si na ceny SMS ze zahraničí posvítí koncem roku

Brusel - Evropská komise by se mohla po zásahu proti cenám hovorů z mobilních telefonů v zahraničí (roaming) v minulém roce odhodlat letos i k zásahu proti cenám SMS, rovněž posílaných ze zahraničí. Naznačila to dnes eurokomisařka Viviane Redingová.

„Mám obavy o ceny SMS a datových služeb (ze zahraničí). Budeme jejich vývoj sledovat velmi podrobně a na konci roku 2008 zareagujeme odpovídajícím způsobem,“ řekla Redingová při příležitosti zveřejnění zprávy Sdružení evropských regulátorů, která hodnotí přechod jednotlivých mobilních operátorů na regulované ceny za roaming.

Operátoři ale zřejmě na případné nařízení Evropské komise čekat nebudou. Telefónica již oznámila, že zákazníkům v pěti evropských zemích včetně ČR ještě před létem sníží ceny posílání SMS v rámci EU o 40 procent na maximálně 0,32 euro za zprávu. Klesnout by měla i cena datových přenosů. Vodafone chystá letos zjednodušení svých datových tarifů a zlevnění plánuje i T-Mobile.

Poplatky za volání z mobilního telefonu v zahraničí klesly po zavedení nařízení EU až o 60 procent. V řadě zemí je dokonce možné zavolat si daleko levněji, než stanovila unie. Eurotarif obsahuje totiž jen maximální ceny za volání. Operátoři tak mohou jít s cenou ještě „dolů“ a řada z nich tak činí. Nejlaciněji si mohou zavolat Nizozemci, kteří v zahraničí zaplatí 20 eurocentů za příchozí i odchozí hovory. Na dalších místech se drží Velká Británie, Irsko a Belgie.

Takzvaný eurotarif, který tvoří regulované ceny, v současnosti využívá několik set milionů zákazníků v celé EU. U eurotarifu je maximální hranice stanovena na 49 eurocentů (13,48 Kč) za minutu odchozího hovoru a 24 centů (6,60 Kč) za příchozí hovory bez DPH.