Zaměstnanci státu se mohou těšit na vyšší platy už letos na podzim

Praha - Platy státních zaměstnanců by mohly znovu růst už letos, a to o tři procenta. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nyní ministerstvo financí počítá náklady a řeší variantu, zda by rozpočet unesl navýšení už od října, nebo až o měsíc později. Šéf státní kasy se kloní spíš k listopadovému termínu.

Státním zaměstnancům opět porostou platy (zdroj: ČT24)

Vše závisí na vývoji státního rozpočtu

Úředníky, učitele ale i policisty nebo hasiče čeká další růst platů. Model má být podobný jako loni - platy se zvednout ještě před koncem roku. „V úvahu připadá říjen nebo listopad 2015 a bude záležet na vývoji státního rozpočtu,“ konstatoval Sobotka. 

Odbory chtěly růst už od září, vedení koalice ale směruje kroky k pozdějším měsícům. Šéf ANO Andrej Babiš by se klonil k listopadu. „Pan Středula (šéf Českomoravské konfederace odborových svazů) přišel s tím, že chce navyšovat platy už od 1. září. To si myslím, že není reálné, je to otázka koalice a toho, jak se bude vyvíjet rozpočet,“ podotkl šéf financí. 

Také lidovci jsou opatrnější. I jejich postoj naznačuje, že úvahy vlády skutečně míří až na říjen nebo listopad. „Předpokládám, že na začátku srpna bude mít pan Babiš kompletní přehled plnění rozpočtu za první pololetí a výhled na druhé,“ myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Já to vidím jako pozitivní signál. Je to důvěra vlády v růst ekonomiky na jedné straně a na druhé straně ochota rozdělit zisk, který z toho vychází, mezi zaměstnance,“ poznamenal Středula. 

  • Platy státních zaměstnanců vzrostly o 3,5 procenta už vloni v listopadu. V průměru se zvedl měsíční příjem o 650 korun. Byl to nejvyšší nárůst od posledního plošného zvýšení tarifů v roce 2009.

Podle opozice je zvažované letošní zvýšení platů chyba

„Vláda dělá dvě věci, které si nemůžeme dovolit - na jedné straně zvyšuje počty úředníků a na druhé straně jim i zvyšuje platy, což vede k bobtnání veřejného sektoru,“ zdůraznil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Klíčové jednání o tom, kdy platy státních zaměstnanců vzrostou, se odehraje v úterý na úřadu vlády. Premiér si pozval odbory, zástupce ministerstva práce a sociálních věcí i správce státní kasy.