Klaus: Evropské unii se rozpadá euro i schengen – dva hlavní pilíře

Evropské unii se hroutí oba hlavní pilíře, na kterých stojí – euro a schengen. Je o tom přesvědčen bývalý prezident republiky Václav Klaus. Myšlenka volného pohybu v schengenském prostoru podle něj směřuje ke konci kvůli uprchlické vlně, jednotnou evropskou měnu potom ohrožuje řecká krize. Současně ale Václav Klaus v Interview ČT24 zdůraznil, že to, oč jde v řeckém případě, není rozpad Evropské unie ani eurozóny. Trápení dluhy zkroušené země však podle exprezidenta může ukončit pouze odstoupení od eura.

Václav Klaus: EU zbavila Řecko svéprávnosti (zdroj: ČT24)

Řecká cesta eurozónou je podle Václava Klause chybná již od počátku. Je přesvědčen, že kdyby Řecko přistoupením k eurozóně nezískalo pověst bezproblémové země, nikdo by mu nepůjčil tolik, aby vznikly jeho současné dluhy. „Kdyby věřitelé neakceptovali to, že díky euru je Řecko neohrozitelné, nepůjčovali by jim tolik peněz,“ poukázal.

Jediným způsobem, jak situaci změnit, je podle bývalého prezidenta zbavit ho společné měny. „Řecko je dnes připoutáno k euru. Kyž budete připoutáni a stát na dně, tak jde jenom o to, jestli při tom připoutání jste ještě nad hladinou, můžete dýchat. Řecko je dávno pod hladinou a dýchat nebude. Může dostávat infuze, může dostávat hadičkami potřebný vzduch eventuálně, ale nad hladinu se nedostane,“ popsal nynější situaci. Situaci srovnal s postavením České republiky v 90. letech, kdy nejprve měla koruna pevný kurz, po krizi v roce 1997 byl však uvolněn.

Václav Klaus je přitom přesvědčen, že odchod Řecka nemusí znamenat žádnou katastrofu pro budoucnost EU. „O rozpadu Evropské unie tady vůbec není řeč. Je tady debata o rozpadu eurozóny, ale ani to – o odchodu jednoho, případně někoho dalšího z eurozóny,“ uvedl. Současně ale exprezident připustil, že mohl mít pravdu ekonom Jan Švejnar v očekávání, že by eventuelní odchod Řecka mohl strhnout lavinu, kdy by se ke starým měnám vrátily i další země s ekonomickými problémy. „Pan Švejnar nemá nikdy pravdu. To je axiom, který platí vždy. Ale tentokrát měl pravdu,“ přisvědčil mu Václav Klaus.

Demonstrace na podporu eura v centru řecké metropole
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Řecké reformy jsou dlouhodobé, teď ničemu nepomohou

Protože ale Řecko nakonec přistoupilo na podmínky, které mu stanovili věřitelé, a chce nadále zůstat u eura s novým záchranným balíčkem, neočekává host Interview ČT24, že země dostane příležitost k řečenému nadechnutí. Naplánované reformy totiž podle něj jsou dlouhodobé a kondici Řecka bezprostředně nezmění. „Myšlenka, že když se po roce 2025 změní odchod do důchodů Řeků, bude to znamenat cokoli pro zítřejší, popozítřejší chování v Řecku, to je falešná, opravdu falešná hra,“ podotkl.

Důvod, proč Řecko zůstává mezi zeměmi užívajícími společnou měnu, vidí v mocenských ambicích Bruselu. „EU je nechce z eurozóny pustit. EU potřebuje, aby šlo vše spořádaně dále k lepším zítřkům. To je téměř komunistická ideologie. Kdyby jim jeden vypadl, byla by to hrozná ztráta,“ míní Václav Klaus. Řecká krize se tak podle něj může táhnout donekonečna.

Odkázal na svůj příspěvek na konferenci ve Spojených státech: „Já jsem ten text původně měl nazvaný Pět let řecké dluhové krize. Když jsem to někde ve Washingtonu přednášel, tak jsem si k tomu přidal Prvních pět let.“ Jednání evropských státníků o řecké krizi potom Klaus považuje za „sehrané představení“. „Tsipras musel hrát, že je hrdinný bojovník za Řecko, který se nechal dotlačit až v šest nebo osm ráno, aby kývl na něco, co Řekové nechtějí. Merkelová, Schäuble a další museli hrát, že prožili celou noc pro to, aby bojovali za německé daňové poplatníky. To nemá s realitou nic společného,“ dodal.

Alexis Tsipras s Angelou Merkelovou
Zdroj: ČT24/REUTERS/Hannibal Hanschke/Files

Euro v ohrožení, schengen také?

Václav Klaus dal najevo pochyby, zda bude za deset let ještě existovat euro. Očekává jeho zhroucení a lepší vyhlídky podle něj nemá ani druhý z páru principů, které považuje za hlavní pilíře Evropské unie – schengenský prostor. Jím neotřásá Řecko, nýbrž migrační vlna. „Zbavit se hranic byla naprostá nerozumnost. (…) Pro každého, kdo cestuje na dovolenou do té či oné schengenské země, je výhoda, že se nemusí zastavovat na hranicích, o tom není nejmenší pochyb. Ale já jsem vždycky říkal, už když se to před 20 lety začínalo rodit: Pozor, každá mince má dvě strany. Že schengen má své obří náklady, jsme věděli všichni. Teď vidíme, že těmi náklady je volné putování uprchlíků po Evropě,“ uvedl Václav Klaus.

Na rozdíl od Vladimíra Špidly, který v pondělních Událostech, komentářích řekl, že současná situace povede k hlubší integraci Evropy, nemyslí si Václav Klaus, že by Unie – jíž se dříve zastával jako ekonomického projektu – byla nutná k udržení hospodářského významu starého kontinentu: „To je naprostá nepravda. (…) Konkurovat si může firma A v České republice s firmou B v Číně nebo Vietnamu. Nekonkuruje si Česká republika s Vietnamem, to je naprostý omyl. Stejně tak si ve světě nekonkuruje Amerika s Čínou. To je metodologická chyba.“