Velké banky chtějí omezit výběry z bankomatů klientům konkurence

Praha – Velké banky chtějí zakročit proti výběrům z bankomatů zdarma, uvedly Hospodářské noviny. Na bezplatně přístupné bankomaty lákají klienty menší banky, což je těm tradičním trnem v oku.

Komerční banka a Česká spořitelna, které dohromady v Česku provozují více než polovinu bankomatů, chtějí internetové banky zbavit jednoho z jejich lákadel. Proto uvažují o tom, že jim využívání svých bankomatů buď zdraží, nebo je klientům jiných bank zcela uzavřou. „Musíme zvážit, jestli pokračovat v plné dostupnosti své bankomatové sítě všem bankám,“ řekl deníku generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac'h.

Banky, které vznikly v posledních pěti letech, zaměřují se především na on-line služby a nemají velkou síť bankomatů, jsou přesvědčeny, že jde ze strany velkých bank pouze o plácnutí do vody. Omezení přístupu do bankomatové sítě považují za nereálné, protože by znemožnilo přístup držitelům karet Visa a MasterCard.

Regionální ředitel Visy Marcel Gajdoš ale uzavření bankomatů nečeká. V úvahu tak spíše připadá zpoplatnění výběrů pro klienty jiných bank. O tomto záměru již kartová společnost podle něj ví.