E15: Babišovo Animalco vyhrálo tendr na dodávku masa správě rezerv

Praha - Společnosti Animalco, kterou ze 70 procent vlastní Agrofert podnikatele a ministra financí Andreje Babiše (ANO), se vyplatil více než roční boj; vyhrála tendr na dodávku 500 tun zmrazeného masa Správě státních hmotných rezerv. Uvedl to dnes deník E15. Za dodání masa a za tři roky jeho ochraňování zaplatí podle něj správa 46,4 milionu korun.

„V tuto chvíli běží zákonná odvolací lhůta. Po jejím uplynutí správa předpokládá, že uzavře smlouvu s vítězným uchazečem, společností Animalco,“ řekl deníku šéf správy státních rezerv Pavel Švagr.   

První výběrové řízení správa loni zrušila. Firma Animalco tehdy upozorňovala na údajně diskriminační a netransparentní zadávací podmínky. Zakázkou se zabýval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Správa v tendru požadovala dodání, ochranu a pravidelnou obměnu buď jednoho tisíce, nebo dvakrát pěti set tun masa. Tendr opakovala kvůli tomu, že se loni sice přihlásili čtyři zájemci včetně Animalka a Mrazíren Plzeň-Dýšina. Tři z nich včetně Animalka ale kvůli nesplnění požadavků správa vyřadila. Požadovala totiž, aby uchazeč o zakázku měl vlastní mrazicí prostory, zatímco Babišova firma je měla pouze pronajaté.  

Nyní podle E15 firma Animalco vyhrála nejen kvůli změně podmínek nového tendru, ale i kvůli tomu, že druhý uchazeč, Mrazírny Plzeň-Dýšina, byl vyřazen, neboť nesplnil kvalifikační požadavky. V nynějším tendru totiž stačilo mít mrazírny pronajaté na dobu minimálně stejně dlouhou, jako je trvání smlouvy se státem, tedy na tři roky.   

E15 také píše, že Animalco už v minulosti podobné zakázky získala, a to ještě před rokem 2011, kdy v ní Babiš koupil nynější sedmdesátiprocentní podíl.