USA, Evropa i Čína snižují úrokové sazby

Washington/Londýn - Centrální banky Spojených států, eurozóny, Velké Británie, Švédska a Švýcarska se rozhodly podpořit světovou ekonomiku decimovanou globální finanční krizí společným snížením základních úrokových sazeb. Snižují je jednotně o půl procenta. S menší redukcí úroků přispěchala také Čína. Koordinovaný krok centrálních bank povzbudil světové akciové trhy, které se dnes dopoledne i během několika posledních dnů prudce propadaly.

„Nedávné prohlubování finanční krize zvýšilo rizika pro ekonomický růst,“ vysvětlila ve svém prohlášení americká centrální banka (Fed). Podle odborníků si koordinovaný zásah centrálních bank vynutil trvale hluboký propad světových burz, které na zprávu o snížení sazeb ihned pozitivně zareagovaly.

Základní sazba Spojených států se dostane po dnešním snížení na 1,5 procenta. Eurozóna bude za poskytnuté úvěry účtovat 3,75 procenta. V červenci totiž na rozdíl od USA, které ze svých úroků ukrajují již rok, sazbu z obavy z nárůstu inflace zvyšovala. Dnešní akce pro ni znamená první snížení po pěti letech. Bank of England snížila sazbu z pěti na 4,5 procenta.

K rozhodnému kroku se dnes odhodlala také Čína, která však nechala své dvě klíčové sazby klesnout pouze o 0,27 procenta. „Je to dobrá zpráva. Myslím si, že světové centrální banky si uvědomily, že by měly sladit své kroky, protože předchozí individuální zásahy nepomohly trhům tak, jak se očekávalo,“ poznamenal ekonom China Jianyin Investment Securities Li Zhikun.

Ředitelka a analytička společnosti Next Finance ale jeho bezmezné nadšení nesdílí. "To, co se dnes stalo, se mělo odehrát již před dvěma
měsíci. Kdyby centrální banky reagovaly dostatečně rychle, nemusela mít krize tak hluboký průběh, a dokonce možná ani nemusela vzniknout," tvrdí. Dnes je podle ní tato akce pouze malým kalíškem vody na velký požár.

I přesto byl koordinovaný krok tolika zemí, podle některých největší v historii, pro odborníky překvapením. Guvernér amerického Fedu Ben Bernanke sice naznačil možnost snížení úrokových sazeb ve Spojených státech již včera a mluvilo se i o Velké Británii, v tak velkou akci ale nikdo nedoufal.

Dnešnímu snížení už předcházel stejný krok Austrálie. Své, oproti ostatním zemím poměrně vysoké úrokové sazby se rozhodla v pondělí zkorigovat o jeden procentní bod na rovných 6 procent.