Investiční projekty v Česku brzdí často nedostatek lidí a špatná dopravní síť

Do Česka se loni podařilo prostřednictvím agentury CzechInvest přilákat skoro 150 investičních projektů v celkovém objemu 87 miliard korun, uvedl u příležitosti Týdne investic premiér Bohuslav Sobotka. V příštích letech by tak v tuzemsku mělo vzniknout minimálně 16 tisíc nových pracovních míst. Investoři však často naráží na dva zásadní problémy: Nedostatek zaměstnanců a nedostatečnou dopravní infrasturkturu.

Nedostatek lidí a špatná dopravní síť brzdí investice (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že to je další signál toho, že naše země je atraktivní pro zahraniční investory. A pevně věřím, že zůstane i nadále a pomůže nám to v tom, abychom zvýšili počet pracovních míst zejména v těch regionech, kde nezaměstnanost dnes přesahuje celostátní průměr,“ konstatuje premiér Bohuslav Sobotka.  

V Brně se úspěšně rozvíjí zatím nejobjemnější investice, která do Česka zamířila během působení současné vlády. Jeden z největších výrobců mobilních telefonů, společnost HTC, už nabírá zaměstnance pro opravárenské centrum. I v této souvislosti ale podnikatelé upozorňují na to, že v zemi chybí kvalifikované pracovní síly. Přitom pět set lidí společnost zaměstná už letos a dalších tisíc zaměstnanců tu začne pracovat už příští rok.

HTC
Zdroj: ČT24

Investice přišla i bez státní pobídky. Pomocnou ruku nabídl CzechInvest. Podle ministra průmyslu v prvním čtvrtletí přišly investice za 40 miliard a mělo by se vytvořit devět tisíc pracovních míst. „Dá se očekávat ještě minimálně jedna technologická investice do konce června,“ dodává ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Detaily zatím resort tají.

Nábory nových zaměstnanců pro opravnu mobilů už na Brněnsku běží. Manažeři firmy jsou ale opatrní a s médii téměř nekomunikují. Firma potřebuje obsadit hlavně technické profese, jenže právě tito zaměstnanci na trhu chybí. „Pro brněnský region jsou to pozice jako konstruktéři, technologové nebo inženýři kvality,“ upřesňuje ředitelka brněnské pobočky personální agentury Grafton Šárka Voříšková.

I přes rostoucí zájem podnikatelů jsou dva zásadní body, které brzdí ještě větší investiční boom. Je to především nedostatek zaměstnanců. „Dneska už je velká nabídka míst a profese svářeče nebo technického zaměření je úzký profil a nemáme takové zaměstnance,“ konstatuje vicepremiér, předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. To potvrzuje i výrobce oblíbené hračky Merkur, podle kterého by měli studenti z lavic mířit častěji na praxi do firem. „Když se k nám hlásí absolvent humanitního oboru, on to zatají, protože se snaží získat práci, ale chybí mu technická zdatnost,“ říká jednatel společnosti Merkur Toys Jaromír Kříž.

Stavba dálnice D3
Zdroj: David Veis/ČTK

Investoři často kritizují i to, že v Česku není vybudována dostatečná dopravní infrastruktura. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je právě to zásadním úkolem pro vládu. „Je to jedna z bariér, kterou identifikujeme velmi silně,“ říká premiér Sobotka. Chybí hlavně projekty na stavbu silnic. Příští rok plánuje ministerstvo dopravy zahájit výstavbu přes 230 kilometrů. „Peníze jsou, ale je tady spíš paralýza zákona nebo paralýza legislativou,“ vysvětluje Babiš. Podle předsedy strany ODS Petra Fialy je pravdou, že kdyby byly podmínky pro podnikání v Česku jednodušší, přijde více lidí.

Významné loňské investice

V loňském roce přišla jedna z největších investic ve výši 22 miliard z Korejské republiky. Ve výrobně pneumatik Nexen Tire Corporation najde postupně práci 1384 lidí. V Moravskoslezském kraji zase přes dvě a půl miliardy investuje německá společnost Brose CZ vyrábějící auta. A podobnou částku utratí i firma z Nizozemí, Continental Automotive CR. Ta hodlá obsadit až 648 pracovních míst.

Vydáno pod