Ve vteřině milionářem? Lidé pomáhají, ale i drogují a umírají

Vyhrát v jackpotu miliony, nebo dokonce miliardy, znamená v první chvíli hodně emocí. Pokud dotyčný nedostane infarkt, přichází na řadu klíčová otázka - co s tolika penězi? Osudy výherců jsou někdy tragické - řada z nich začne utrácet za drogy, přijde o podporu nejbližších a někdy i předčasně zemře. Jiní chtějí udělat především dobrou věc a věnují značnou část sumy na dobročinné účely nebo začnou podnikat. „Většina výherců říká: 'Kéž by se to bylo nestalo',“ podotkl psychiatr Radkin Honzák.

  • Výherce rekordních 2,466 miliardy korun v Eurojackpotu vsadil svůj tiket den před losováním v Pardubickém kraji. Použil náhodný tip a za plnou sázenku zaplatil 400 korun. Pravděpodobnost zisku prvního pořadí je jedna ku 95 milionům. Čech bral výhru s čísly 12, 14, 18, 38 a 46 a dvojicí doplňkových čísel 9 a 10. Nyní mu zbývá 32 dní na to, aby se o svou výhru přihlásil. 

Dosavadní český rekord držel český manželský pár z Chrudimska 

Před dvěma lety vyhráli 400 milionů korun ve Sportce manželé z Chrudimska, kteří chtěli zůstat v utajení. Sázeli více než dvacet let. Výherní kombinaci čísel na tiketu jim nakonec zajistil náhodný tip vygenerovaný počítačem.  

Penězi měli v plánu podpořit němocné děti. „Řekli nám, že část peněz by chtěli věnovat na charitu. Další peníze chtějí investovat tak, aby mohli zajistit svoje další generace, a z dalších peněz si taky chtějí splnit své sny. Mluvili o tom, že by chtěli někam cestovat,“ uvedl tehdy mluvčí Sazky Václav Friedmann. 

Někteří zahraniční výherci se s výhrou naopak netají. Třeba manželé Gillian a Adrian Bayfordovi se v roce 2012 pochlubili druhým nejvyšším jackpotem v historii Británie, který činil v přepočtu 4,5 miliardy korun.  

Ir investoval do palírny na whiskey, dělníci nemuseli řešit vyhazov 

Lidé často obrovské sumy využijí na „dobrou věc“, ať už jde o charitu nebo třeba podnikání. Jako příklad může sloužit Ir Peter Lavery. Ten investoval 10 milionů liber do rekonstrukce belfastské věznice, z níž udělal palírnu na whiskey. V jeho úsilí mu pomohl i stát. 

Za 2,5 miliardy korun můžete…

  • Postavit 13 kilometrů dálnice.
  • Rok financovat město Olomouc.
  • Celých 62 let financovat Domov pro seniory v Havlíčkově Brodě se 131 lůžky.
  • Zaplatit půl roku výuky všech prvňáčků v Česku.
  • 3,5 roku financovat neziskovou organizaci Člověk v tísni.
  • Zaplatit zhruba 600 lidem letenku do vesmíru se společností Virgin Galactic.

Opravdové štěstí pak potkalo Kanaďana Colina Willarda. Ten byl mezi dvěma stovkami dělníků, které si do kanceláře zavolal zaměstnavatel, aby jim oznámil, že je už nebude potřebovat: „Se ženou jsme pak přemýšleli, co budeme dělat a jak to zvládneme.“  

S kolegy byl léta zvyklý sázet. „Řekl jsem si: Nebylo by hezké vyhrát v loterii, než nás opravdu propustí? A pak jsme z ničeho nic druhý den vyhráli,“ vyprávěl Willard. Místo do práce si šli dělníci vyzvednout sedm milionů kanadských dolarů. Čtyřdolarová investice tehdy každému z nich vynesla 400 tisíc kanadských dolarů. 

Stinné stránky – drogy i smrt 

Známé jsou ale i smutné osudy lidí, jimž miliony štěstí nezajistily. Třeba šestnáctiletá Callie Rogersová část z šedesáti milionů korun nakonec utratila za drogy. „Většina výherců říká: 'Kéž by se to bylo nestalo'. Osudy jednoho z nejslavnějších výherců, který dostal asi 300 milionů dolarů, nebyly nijak veselé. Sám se udrogoval, stejně jako zbytek jeho rodiny. Před smrtí řekl, že by ticket raději roztrhal,“ konstatoval psychiatr Radkin Honzák. 

Někteří výherci se jednoduše zblázní. „Se vztahy to rozhodně zatřese,“ podotkl Honzák. Rodina, přátelé i neznámí lidé mnohdy žebrají o peníze. Je znám i případ, kdy Američan z Bostonu dostal infarkt poté, co ho bombardovali s žádostí o peníze neznámí lidé. Bylo mu jen 37 let. 

Velkou odpovědnost neunesl rovněž Lothar Kuzydlowski, který vyhrál v roce 1994 v německé loterii Lotto skoro čtyři miliony marek. Nezaměstnaný muž si pořídil luxusní vůz, pořádal párty a utrácel za dovolené. Na jeho styl života doplatilo jeho manželství. Po pěti letech pak zemřel na selhání jater. 

Co by Češi dělali, kdyby vyhráli miliony?

V případě výhry nad 30 milionů korun by polovina Čechů přestala chodit do práce. Vyplývá to z průzkumu, který provedla před rokem pro společnost Sazka agentura NMS market research. Většina lidí si představuje ideální výhru ve výši 10 milionů, protože to pro ně znamená větší svobodu a zároveň žádnou větší životní změnu. Čím víc peněz by Češi vyhráli, tím víc by dali na charitu. U výhry ve výši 100 milionů by třetina lidí dala na dobročinné účely desetinu výhry.

Ekonomika ČT24: Kdybych já byl milionářem… (zdroj: ČT24)