ČT: Církev prodá pozemky nutné pro stavbu zóny u Kvasin

Praha – Církev se rozhodla, že státu prodá pozemky nutné pro stavbu průmyslové zóny u Kvasin na Rychnovsku. Projekt za šest set milionů, který nedávno schválila vláda, by se tak neměl zpozdit. V oblasti mají vzniknout stovky nových pracovních míst a projekt je důležitý pro rozšíření automobilky Škoda.

„Pan hejtman nás vyzval, jestli bychom jednali v této záležitosti. Na papíře ve smlouvě nic nemáme, ale proti prodeji nic nemám – myslím si, že je to dobrá věc, protože slouží k rozvoji pracovních míst,“ uvedl pro ČT královéhradecký biskup Jan Vokál.

Zóna má mít celkem 51 hektarů a stát a kraj by do jejího vybudování měly vložit až 731 milionů korun. V zóně by měli sídlit hlavně subdodavatelé rostoucího závodu automobilky Škoda Auto v Kvasinách.  

Církev v budoucí zóně historicky vlastní pozemky o rozloze a 0,4 hektaru a dalších 4,8 hektaru získá v rámci církevních restitucí. Oba církevní pozemky leží kousek od automobilky v Kvasinách, hned vedle trati na Rychnov, a bez nich by kraj ucelenou průmyslovou zónu dohromady nedal.

Škoda Auto investuje do zvýšení výroby svého kvasinského závodu přes sedm miliard korun. V závodě má postupně vzniknout 1300 nových pracovních míst a návazně asi 400 míst mezi regionálními dodavateli. V budoucích plánech má automobilka celkové investice do závodu až 13 miliard korun.  

Celkové veřejné investice do regionu Solnice-Kvasiny by ale mohly dosáhnout až tří miliard korun. Vedle investic do průmyslové zóny jde například o vybudování obchvatů Častolovic, Rychnova nad Kněžnou, Domašína či Solnice. Podpory se dočká také rekonstrukce SPŠ a VOŠ v Rychnově nad Kněžnou či obnova zdravotnického vybavení rychnovské nemocnice.