Čeští manažeři? Pohotoví, ale línější než Poláci a Rumuni

Nepříliš pracovití, málo se orientující na potřeby zákazníků a neschopní jednat se zahraničními kolegy – takoví jsou podle průzkumu společnosti Target Executive Search čeští manažeři. Ale tuzemští vedoucí pracovníci mají i své kladné stránky - jejich odbornost neustále roste, jsou pohotoví v řešení problémů a dobře pracují v týmech.

Čeští manažeři jsou sice dobří odborníci, ale zato méně pracovití (zdroj: ČT24)

Průzkum provedla společnost mezi tisícovkou zahraničních manažerů a Česko z něho vyšlo v rámci svého regionu jako průměrné. Z výsledků je patrné, že například polští a rumunští manažeři jsou mnohem pracovitější. Jejich čeští kolegové ale vedle toho, že jsou do jisté míry pohodlnější, rovněž často špatně vychází se svými zahraničními nadřízenými. „Je tady už řada manažerů, kteří mají zkušenostně a vědomostně na to převzít role svých nadřízených. Z různých důvodů jim ta šance není dána, a proto je v nich možná určitá míra uražené ješitnosti,“ vysvětluje si výsledky Pavla Mulvey, ředitelka Target Executive Search ČR.

Nicméně tuzemští manažeři jsou na druhou stranu dobrými týmovými kolegy a skutečnými odborníky. A samozřejmě, že také ne všichni z nich jsou líní. Příkladem může být Helena Štáchová, ředitelka Divadla S+H, která je ve svém divadle od rána do noci. „Co dělá manažera dobrým manažerem? Musí pro ten svůj plán, pro tu svoji ideu zapálit své spolupracovníky, protože sám by toho ten člověk asi málo dokázal,“ prozrazuje svou strategii paní Kateřina od Spejbla a Hurvínka.

Štáchová byla tento týden vyhlášena jako jedna z nejlepších manažerů v Česku. A stejně tak Josef Kubiš, který už 25 let vede jednu z největších tuzemských zemědělských společností, Agro Jesenice. „My nepotřebujeme manažery, tam je správný slovo vedoucí, protože ten ty lidi vede. A ten je musí přesvědčit, že je v jejich zájmu dobře pracovat. A když jsou dobrý výsledky, tak je ta práce baví a je i dobré odměňování,“ vysvětluje Kubiš, který dodává, že je důležité, aby si i takový vedoucí našel čas na odpočinek, jinak vyhoří.

Ocenění za vynikající manažerskou práci Manažer roku 2014 včera dostal generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Manažerkou roku se stala ředitelka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová. Oba si převzali ocenění v pražském Žofíně. Dvaadvacátý ročník soutěže pořádaly Svaz průmyslu a dopravy ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Česká manažerská asociace. Hlavním cílem projektu je ocenit vynikající manažerské osobnosti jako příklad pro ostatní. (čtěte více)