Ministerstvo: Důchody by měly být vyšší, než říká zákon

Praha – Od ledna 2016 by se měly penze zvednout o 1,8 procenta, tedy v průměru o 205 korun. Takový je návrh ministerstva práce pro příští rok, podle současných pravidel by nicméně bylo zvýšení nejspíš mnohem menší.

Každý rok 1. ledna poskočí české důchody o kousek výš, letos například rostly v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí určuje zákon. Už loni přitom prosadila novelu, která zvyšovala penze o 1,8 procenta. Sobotkův kabinet to zdůvodnil tím, že chce penzistům a penzistkám dorovnat nižší valorizaci z předchozích let. A podle stejného scénáře navrhuje ministerstvo práce postupovat i letos. Podle něj zákonná valorizace důchodcům a důchodkyním nestačí zdražování dorovnat a reálná hodnota penze by se příští rok snížila.

Podívejte, jaké důchody ministerstvo práce navrhuje

Penzisté by měli mít letos ve svých peněženkách zhruba 113,8 procenta částky, kterou pobírali v roce 1989. Příští rok by to bez vyššího přidání bylo 112,5 procenta obnosu, uvedlo ministerstvo. Penze se podle zákona zvyšují o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. V minulých dvou letech rostly o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Valorizaci dočasně přibrzdila v krizi Nečasova vláda kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu. Proti loňskému březnu se ceny zvedly o 0,2 procenta a reálná mzda se loni zvýšila o 1,8 procenta. Podle těchto údajů by penze rostly zhruba o 0,8 procenta.

Důchod má pevnou část, která je pro všechny stejná. Má se rovnat devíti procentům průměrné mzdy. Letos se proti loňsku zvýšila o 60 korun na 2400 korun.

Procentní díl penze se vypočítá podle výše odvodů a odpracovaných let, tedy doby placení důchodového pojištění. Letos se upravil o 1,6 procenta. Celkem se důchody zvedly o 1,8 procenta. Stejně se zvýšily i příplatky k důchodu pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich.

Pokud by se růst důchodů řídil zákonem, výdaje na zvýšení by příští rok podle ministerstva činily asi 3,5 miliardy korun. Kdyby se přidávalo víc, tedy o oněch 1,8 procenta, bylo by to asi 6,9 miliardy korun. V roce 2017 by do valorizací pak podle propočtů putovalo 10,6 miliardy a v roce 2018 asi 11,2 miliardy. V roce 2017 by roční výdaje na penze měly překročit 400 miliard korun. V příštích 25 letech by „úhrnný dopad“ valorizace, kterou pro rok 2016 navrhuje ministerstvo práce, činil asi 60 až 70 miliard. Další miliardy by putovaly z důchodových systémů resortů vnitra, spravedlnosti a obrany.

Zákon by měl podle plánů platit od září, aby podle něj bylo možné penze pro příští rok zvýšit. Ministerstvo práce navrhuje, aby se novela projednala ve sněmovně zrychleně a schvalovala se hned při prvním projednávání.