Ukrajina má do léta jistý ruský plyn

Kyjev – Ruský státní podnik Gazprom a jeho ukrajinský protějšek Naftogaz se dohodly na dodávkách plynu na Ukrajinu přinejmenším do poloviny roku. Podepsaly smlouvu na druhé čtvrtletí, oznámilo ukrajinské ministerstvo pro energetiku a uhelný průmysl. Cena, kterou Ukrajina za suroviny zaplatí, bude nižší než v prvním čtvrtletí a současně nižší, než by byla za zpětné dodávky z Evropské unie.

Nová smlouva Ukrajiny s dodavateli ruského plynu jí pro druhé čtvrtletí zajišťuje cenu 248 dolarů (6400 korun) za 1000 metrů krychlových. „Máme ekonomicky rozumnou tržní cenu, která je nižší než cena zpětného odběru z evropských zemí,“ uvedl ukrajinský ministr Volodymyr Demčyšyn. Ten přitom v březnu Moskvě, jež žádala 348 dolarů za 1000 metrů krychlových, právě takovým postupem pohrozil, pokud Ukrajina slevu nezíská. Nakonec v jednání uspěl i přesto, že Slovensko oznámilo, že případné ukrajinské požadavky na zpětné dodávky nebude schopné uspokojit.

  • "Podpis smlouvy mezi Ruskem a Ukrajinou je vítězstvím taktiky, kterou použila Ukrajina v poslední době. Teď tím, že nebude odebírat žádný plyn. Dosáhla tím lepší ceny i lepších podmínek," uvedl poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík. 

Ukrajina chce jarní dodávky využít i k vytvoření zásob plynu na další období, současně však pokračuje v jednání s Ruskem, aby měla jisté dodávky plynu až do března příštího roku. Doufá, že se podaří dokument podepsat do půlky měsíce.

Ukrajina a Rusko se dohodly na dodávkách plynu (zdroj: ČT24)

Dlouhodobým problémem na Ukrajině jsou ale stále nevybudované měřicí stanice. Ty by měly ukazovat, kolik plynu z Ruska skutečně došlo. „Existuje velice silný tlak Evropy, aby toto měření vzniklo. Rusko by tím ztratilo možnost říkat Ukrajině, že krade plyn. Někteří oligarchové na Ukrajině by došli ke stejné újmě. Je to klíčová záležitost pro celý další vývoj,“ vysvětluje Ludvík.

Rusko loni v červnu přestalo Kyjevu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí ruské dodávky. Zásobování Gazprom obnovil až díky říjnové dohodě o „zimním cenovém balíku“. Podle této dohody Ukrajinci platili za plyn 329 USD za 1000 metrů krychlových a za dodávky museli platit předem. Spotřeba plynu na Ukrajině se obvykle pohybuje kolem 50 miliard krychlových metrů ročně. Zhruba polovinu spotřeby je země schopna uspokojit z vlastních zdrojů, zbytek tvoří dovoz, především z Ruska. Podle údajů ukrajinské státní společnosti Ukrtransgaz měl loni ruský plyn na celkové spotřebě podíl 36 procent a plyn z domácích zdrojů 51 procent. Zbývajících 13 procent tvořil plyn dovezený z Evropské unie. Ukrajina odebírá plyn z Polska, Slovenska a Maďarska prostřednictvím zpětných dodávek ruského plynu.

Těžba ropy se v Rusku dostala na postsovětské maximum

Těžba ropy v Rusku se v březnu meziměsíčně zvýšila o 0,6 procenta na nové postsovětské maximum 10,17 milionu barelů denně. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů, které dnes zveřejnilo ruské ministerstvo energetiky. Rusko je nyní největším producentem ropy na světě před Saúdskou Arábií, která je největším světovým vývozcem této strategicky důležité suroviny. Těžba ropy v Saúdské Arábii v březnu podle agentury Reuters stoupla o 250 000 barelů denně na 9,95 milionu barelů denně.