Cestovky uklidňují: Egypt je pro turisty bezpečný

V klasických turistických resortech žádný únos nehrozí a jsou pro turisty bezpečné, ujišťuje Michal Veber z Asociace cestovních kanceláří i Zora Hesová, analytička Asociace pro mezinárodní otázky. A pokud by se snad situace změnila, cestovní kanceláře budou okamžitě reagovat, tak jako tomu bylo před dvěma lety. Zájem o Egypt, který se po arabském jaru potýkal s velkým odlivem turistů, totiž letos znova ožívá.

Asociace cestovních kanceláří: Egypt je bezpečný (zdroj: ČT24)

Jak ukazují prodeje zájezdů na první chvíli, po dvou letech ožívá znovu zájem o Egypt, který se po arabském jaru potýkal s velkým odlivem turistů. Přesto po poslední události, kdy islamisté z Islámského státu unesli Syřany z vesnice na severovýchodě Sýrie, zesílily obavy, zda by třeba nemohl být dalším jejich plánovaným krokem únos turistů, kterým by si zajistili větší pozornost na evropské mediální scéně. S tím přišly i otázky, zda je tedy Egypt jako vyhledávaná turistická destinace skutečně letos bezpečné místo pro dovolenou.

Podle Zory Hesové, analytičky Asociace pro mezinárodní otázky, sice nelze na jedné straně únosy zcela vyloučit, ale na druhou stranu si nemyslí, že by turisté byli předním cílem útoku. Míní, že v Egyptě většinou dochází k útoku na stát a jeho složky, tj. policii, armádu. „Na druhou stranu Egypt se nachází ve kvazi válečném stavu a je velice hlídán. Tam, kde se pohybují džihádisté, tj. na Sinaji, nebo na hranici s Libyí, tam se turisté ani nedostanou. Z tohoto hlediska proto riziko není zatím příliš veliké,“ říká Hesová. Dodává, že v klasických turistických resortech proto nyní žádný únos nehrozí.

Nedoporučují se jen zájezdy „na vlastní pěst“

Stejný názor zastává i Michal Veber z Asociace cestovních kanceláří ČR. Většina problémů se soustředí na sever Sinajského poloostrova, kde se nachází i turisty žádané území Taby, ovšem tam už podle něho žádná cestovní kancelář výlety nenabízí. „Pokud se podíváme níže, kde se nacházejí známé turistické destinace s krásnými plážemi a teplou vodou, jako jeŠarm Aš Šajch, Hurghada nebo Marsa Alam, tak tam  žádné nebezpečí nezhrozí. Cestovní kanceláře velmi dobře situací znají, takže jsou schopné reagovat okamžitě. Viděli jsme to v roce 2013. Tehdy, jak všichni zaznamenali, došlo přibližně k dvouměsíčnímu přerušení zájezdů do Egypta, a to přestože se v žádném letovisku nic podstatného nestalo,“ vysvětluje Veber. Tenkrát tedy došlo k malému propadu cestování do těchto destinací, ale v dnešní době se už podle něho dostáváme opět na úroveň roku 2012, kdy v Egyptě bylo 238 tisíc turistů. „Domnívám se, že tam nikomu nic v letošní sezoně hrozit nebude,“ ujišťuje rozhodně.

Chrám v Luxoru
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Na druhou stranu ale příliš nedoporučuje, aby turisté vyráželi „na vlastní pěst“ na výlety, a to zejména do oblastí, kde dochází k většímu srocování lidí. Typickým příkladem jsou káhirská muzea. „Průvodce, pokud nabízí nějaký fakultativní výlet třeba do Káhiry, nebo s plavbou spojenou návštěvu Luxoru, tak přesně ví, jaká je tam bezpečnostní situace. Takže v době, kdy například v Káhiře probíhaly demonstrace, cestovní kanceláře přestaly nabízet fakultativní výlety, protože by mohlo nastat určité nebezpečí. Tím chci říci, že cestovní kanceláře dobře Egypt znají, takže pokud by hrozilo, že by mohl nějaký problém nastat, tak nebudou nic organizovat. Ale jedinec to většinou neví,“ vysvětluje Veber.

Luxusní Egypt pořídíte za dvacet tisíc

Do cen zájezdů do egyptských destinací se podle Vebera žádná přímá úměra typu vyšší riziko rovná se nižší ceny nepromítne. Podle něho totiž turisté obecně začali vyhledávat all inclusive nabídky a pětihvězdičkové resorty. A v Egyptě pořídíte celoročně čtyřhvězdičkový hotel na osm až devět dní za cenu kolem 16 tisíc korun, v případě pětihvězdičkového hotelu v resortu spojeném s animačním programem a službami typu all inclusive, si připlatíte zhruba další čtyři až pět tisíc korun.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK

„Aktuální události to nezmění. Může to maximálně ovlivnit rapidně klesající kurs koruny,“ říká Veber. A pokud si lidé zakoupili zájezd v rámci first momentu, tak se jich to netýká už vůbec, protože cestovní kanceláře podle Vebera nevyužívají své možnosti dané ze zákona a zájezdy nezdražují.