Není všechno zlato, co se na e-shopu třpytí

Praha - Puncovní úřad varuje před falešnými šperky. Riziko hrozí hlavně při nákupu v e-shopech, kde si kupující nemůže šperk pořádně prohlédnout. „Na stránkách každého internetového obchodu by měly být puncovní značky uvedeny a hlavně by se měl každý obchod registrovat na Puncovním úřadu a umožnit mu kontrolní nákup,“ uvedl předseda Puncovního úřadu Martin Novotný. Registrované obchody se šperky si na své stránky mohou umístit značku Puncovního úřadu.

„Pohledem se pravost nepozná, proto existují puncy, aby byla pro zákazníky záruka, že je předmět vskutku z drahého kovu,“ dodal Novotný. Když si člověk není jistý pravostí šperku, může si ho nechat prověřit na Puncovním úřadě. Třeba zkouška zlatého prstenu vyjde na šedesát korun a k odhalení falzifikátu stačí odborníkům pár črtů na prubířském kameni.

Obchodníci mají různé triky, šperky pozlacují nebo přidávají směsici levných kovů. Takový šperk má ale hodnotu jen pár stovek korun místo uvedených tisíců. Padělají se i puncovní značky, které mají být pro zákazníky zárukou, že je šperk pravý. U značky velikosti menší než milimetr ale neznalé oko jen těžko pozná, zda nejde o falzifikát.

Na konci loňského roku provedli inspektoři Puncovního úřadu 24 kontrol neregistrovaných internetových obchodníků a pochybení našli u 22 z nich. Jednalo se především o chyby ve značení. Například přestože obchodník informoval o zlatě, šperk byl z olova, cínu nebo mosazi. „Často se ty předměty tváří jako zlaté, ale nejsou,“ potvrdil Novotný.

Předseda puncovního úřadu: Pozor si dávejte hlavně na e-shopech (zdroj: ČT24)