Rozdávání „trafik“ má zamezit komise a zkoušky

Praha - Ministerstvo financí chce zákonem upravit obsazování dozorčích rad státních podniků. Cílem je omezit takzvané rozdávání politických trafik. Návrh počítá s tím, že kandidáty do firemních rad bude vybírat speciální komise. Zároveň bude muset každý z členů projít zkouškami.

V současné době český stát ovládá 102 podniků a obchodních společností s ročním obratem přes 560 miliard korun. A právě za obsazování postů v těchto firmách byly vlády v minulosti mnohokrát kritizované. 

Doba Nečasovy vlády: Poté, co za Nečasova kabinetu ze sněmovny odešli tři poslanci za ODS, a tím umožnili další fungování kabinetu, dostali pracovní nabídky. Marek Šnajdr zamířil do ČEPRA a Ivan Fuksa do Českého aeroholdingu. Petr Tluchoř měl nastoupit do Českých drah.

Doba Sobotkovy vlády: Koaliční spor přitom zažila i současná vláda, třeba kvůli obsazování míst v dozorčí radě ČEZu. Strany pak přišly s tím, že kvůli tomu vznikne personální komise. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v minulosti odmítal přijetí zákona, který by politické trafiky omezoval. Teď ale vicepremiér změnil názor: „Všichni mě kritizovali, tak jsem se rozhodl vyhovět rekonstrukci státu. Asi bude lepší, když to bude upraveno v zákoně.“

Pavel Franc, projekt Rekonstrukce státu

„Především by mělo dojít k depolitizaci dozorčích rad, což neznamená, že by politici vůbec neměli zasedat v dozorčích radách státních firem, ale měl by jich tam být menší podíl.“

Resort financí teď připravuje plán, jak obsazování dozorčích rad změnit. Hlavní roli by měla hrát výběrová komise. Zákon, který míří na vládu, navíc přinese i další změny. „Novinkou by měl být kodex a způsob, jak by stát měl vykonávat vlastnická práva. Plus přezkoušení nových členů dozorčích rad a představenstev s odstupem času,“ dodává Babiš. Zkoušet se má třeba ze znalostí controllingu, z auditu, z účetnictví a měl by být schopen číst výkaz zisku a ztrát.

Babiš chystá pravidla pro obsazování dozorčích rad (zdroj: ČT24)

Na konkrétnější obrysy návrhu ještě čeká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „My se o tom pobavíme na koaliční radě. Otázkou zůstává, kdo bude jmenovat tento útvar a kdo bude kontrolovat ty, kteří kontrolují,“ vysvětluje vicepremiér. „Je super, že si ministerstvo plní úkoly. Měli to už v plánu na rok 2014,“ myslí si pak ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Opozice s kritikou návrhu šetří 

Ovšem opozice se v názoru na úpravu nominací do dozorčích rad různí. „Nemám nic proti této cestě. Jenom nechápu, proč musí být dána zákonem, mohla by být i podzákonnou normou,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Pokud by taková výběrová komise vznikla, tak to musí odrážet výsledky voleb,“ doplňuje předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle koalice je ale vzorem současná nominační komise, která podle nich funguje a řadu nezkušených lidí už dokázala odhalit.