Vláda spěchá: Ruší druhý důchodový pilíř

Praha – Vláda prosazuje novelu, která má zamezit, aby další lidé vstoupili do druhého důchodového pilíře. Chce, aby ji poslanci projednali co nejdříve. Důvod ke spěchu je jednoduchý. Kabinet se snaží zabránit spekulantům, kteří se důchodového spoření účastní jen proto, aby se jim vysoce zhodnotily uložené úspory. Do druhého pilíře, který v rámci penzijní reformy prosadila vláda Petra Nečase, už lidé poslali půl druhé miliardy korun.

Důchodový pilíř (zdroj: ČT24)

Druhý pilíř důchodového systému, který prosadila vláda Petra Nečase, zřejmě skončí. A to dříve než se plánovalo. Sněmovna se nyní zabývá novelou zákona o důchodovém spoření, a pokud se shodne, druhému pilíři by mohlo odzvonit již v březnu. Návrh by totiž měl vejít v účinnost ihned po zveřejnění ve Sbírce zákonů, tedy poté, co jej podepíše Miloš Zeman.

Vláda proti spekulantům

Kabinet Bohuslava Sobotky se zrušením druhého pilíře spěchá. „Aby se zabránilo spekulativním vstupům ve chvíli, kdy víme, že ten druhý pilíř bude ukončen,“ uvedla Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí, na adresu lidí, kteří druhý pilíř využívají jen proto, aby se jim vysoce zhodnotily uložené úspory.

Druhý pilíř
Zdroj: ČT24

Když se na konci loňského roku začalo diskutovat o ukončení existence pilíře, lidé se dozvěděli, že jednou z variant, kterou mají na výběr, je, že po jeho skončení naspořené prostředky vyberou. A to včetně těch, která jim byly na důchodový účet ve druhém pilíři vyváděny z pojistného. Za to, že si sem tedy posílali dvě procenta z disponibilního příjmu, získají i ta tři, o která byl „ošizen“ první pilíř, kam mířil zbytek pojistného, což je vlastně velmi přitažlivé zhodnocení.

Jak popsal na příkladu sever Měšec.cz, člověk s příjmem 35 000 korun měsíčně pravidelně ze svého disponibilního příjmu do druhého pilíře vložil 700 korun (ročně 8 400 korun). Pokud k této částce ale připočteme ona 3 procenta měsíčně z pojistného, ke kterým se normálně poplatník vůbec nedostane, získá takový člověk za rok zpátky 21 000 korun. Je sice pravda, že za měsíce, které ve druhém pilíři jeho účastníci stráví, jim bude krácen důchod. Výsledný benefit v podobě vybraných prostředků ale převýší pokrácení důchodů, píše server.

Délka účasti ve druhém pilíři ovlivní výši procentní výměry státního starobního důchodu tak, že za každý celý rok doby pojištění, který se kryje s účastí na důchodovém spoření, bude činit 1,2 procenta výpočtového základu. Za každý celý rok pojištění, kdy člověk ve druhém pilíři nebude, se započte 1,5 procenta výpočtového základu.

2. pilíř důchodové reformy
Zdroj: ČT24

Čechy druhý důchodový pilíř moc neoslovil

Penzijní reformu využilo jen 84 tisíc lidí, i když původní odhady počítaly až s desetinásobkem. Některým podnikatelům se ale plánované zrušení nelíbí: „Připadá mi to absolutně nefér, že stát nejdřív motivuje lidi, aby něco udělali, a za rok úplně mění pravidla,“ vysvětluje svůj přístup podnikatel Michal Šperlink, který se důchodového spoření ve druhém pilíři účastní.

Zrušení druhého pilíře kritizuje i pravicová opozice, která ji v minulém funkčním období v rámci důchodové reformy zavedla. „Vláda nepředstavila žádnou konkrétní vizi, jak bude vypadat důchod dnešních třicátníků a čtyřicátníků,“ upozornil Petr Gazdík místopředseda Poslanecké sněmovny za TOP 09. Souhlasí s ním i předseda ODS: „Vláda nepředložila žádnou novou koncepci, jak bude řešit problémy s nedostatkem financí na penzi,“ uvedl Petr Fiala.

Vládní důchodová komise místo druhého pilíře navrhuje, aby stát posílil tradiční penzijní připojištění, tedy třetí pilíř. „Důchodovou reformu je třeba pojmout skutečně jiným způsobem,“ poznamenal místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. Konkrétní návrhy by měl mít kabinet hotové během jara. Definitivní zrušení druhého pilíře chce předložit ministr financí Andrej Babiš v příštích týdnech.

Pilíře penzijního systému
Zdroj: ČT24

Ti, co spoří, pokračují dále

Pokud se návrh novely povede schválit, nepůjde od data její účinnosti, zřejmě od března, registrovat nové smlouvy. Pro lidi, kteří už ale smlouvu uzavřeli, bude spoření pokračovat až do ledna 2016, jak se naplánovalo původně. Platby na druhý pilíř budou účastníci posílat až do konce letošního roku. Do konce září 2016 by se pak měli rozhodnout, jak naloží s naspořenými prostředky a oznámit to penzijní společnosti.

Na výběr budou mít ze tří možností. Mohou si nechat vyplatit pouze dvě procenta, která odváděli z disponibilního příjmu, a zbylá tři procenta z pojistného vrátí do prvního pilíře – nedojde tak ke krácení důchodu. Druhá varianta je, že úspory převedou na svůj účet do třetího pilíře. Anebo si nechají prostředky vyplatit na zvolený účet nebo přes složenku a následně je mohou investovat jiným způsobem, upřesňuje předseda důchodové komise Martin Potůček.

Důchodová komise: Recept na změnu penzijního systému v 8 bodech

Vláda svým dnešním rozhodnutím prý smetla ze stolu několik let práce odborníků na penzijní systémy. Také Asociace penzijních společností si slovy svého mluvčího Ondřeje Kubala myslí, že rušit důchodový pilíř je chyba. A to ani ne pro samotný pilíř, ale proto, že v Česku stále není vyřešena budoucí podoba důchodového systému, který v dnešní podobě už není schopen vydělat dostatek peněz na současné seniory. Důchodová komise, v níž zasedají zástupci politických stran a experti, svůj recept na změnu systému penzí již ale má. Předkládá ho vládě v rámci osmi bodů (čtěte).

A co na to samotní občané? Podle téměř tří čtvrtin Čechů (73 procent) je změna důchodového systému opravdu potřebná, vyplynulo z nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Co se týče konkrétních opatření, nejvíce lidí (43 procent) se kloní k rozdělení důchodů na základní část zajišťující solidaritu a na spořící část (druhý pilíř), ze které by každému bylo vypláceno podle výše jeho příspěvku do důchodového systému. Tuto myšlenku podporují respondenti s dobrou životní úrovní či absolventi vysokých škol, nesouhlasí s ní naopak důchodci.

První pilíř - Jedná se o státní důchod, který je vyplácen průběžně a je povinný. Odvádí se 28 % nebo 25 % z hrubé mzdy (výhodnější sazba platí pro lidi, kteří vstoupili do 2. pilíře)

Druhý pilíř - Je v podstatě důchodovým spořením ve fondu, kde je na výběr ze tří strategií. Je dobrovolný, ale lidé z něj nemohou vystoupit. Spoří se 3 % z hrubé mzdy (platí zaměstnavatel) a 2 % hrubé mzdy (spoří si každý sám). 

Třetí pilíř - V tomto případě se jedná o dřívější důchodové připojištění, které lze kdykoliv zahájit i předčasně ukončit, byť se sankcemi. Lidé mohou spořit libovolnou částku a stát vyplácí příspěvek.

Co si myslí lidé o důchodovém systému

  • Nutnost změny cítí 73 % Čechů
  • 43 % lidí žádá rozdělení důchodů na dvě části, základní a spořicí
  • Zvyšovat věk pro odchod do penze odmítá 81 % lidí 
  • S možností snížit výši důchodů, aby se nemusely zvyšovat odvody či daně, nesouhlasí 81 % lidí

Zdroj: CVVM