„Run“ na třetí banku Hongkongu musí krotit policie

Hongkong - Bank of East Asia (BEA), třetí největší finanční ústav Hongkongu požádal polici o ochranu. Čelí totiž masivním nájezdům klientů, kteří se pod vlivem negativních zpráv o kondici domu dožadují výběru svých vkladů. Podle vedení společnosti ale panika nemá reálný základ a její finanční pozice je stabilní.

Motorem „runu“ na banku se stal strmý, leč krátkodobý, jedenáctiprocentní pokles ceny akcií banky. Jak málo v dnešní turbulentní situaci na světových finančních trzích stačí k panice. Dle analytiků je výkyv způsobený propojením BEA a zkrachovalé investiční banky Lehman Brothers. Může jít jen o krátkodobý pokles, jenže ani analytici východoasijských trhů nejsou jednotní.

Klienti ale mají jasno, chtějí vše, co bance svěřili zpět, protože jí nevěří. BEA rozšířila úřední hodiny na svých pobočkách a snaží se situaci četnými prohlášeními o stabilitě zklidnit. Později požádala o policejní ochranu před věřiteli. Policie situaci zatím monitoruje, stejně tak na pozoru zůstavají ratingové agentury. Pochyby klientů krotí i centrální banka, dle prohlášení jejího guvernéra je ale BEA „pevně ukotvena, stejně jako celý hongkongský finanční trh“.