Nejsledovanější investor světa opět překvapil - vložil peníze do problémové investiční banky

New York -  Společnost Berkshire Hathaway, kterou vlastní nejbohatší muž světa Warren Buffett, vložila pět miliard dolarů (asi 85 miliard korun)do jedné z krizí těžce zkoušených amerických bank - Goldman Sachs. Zpráva o Buffettově rozhodnutí je pro finanční sektor příznivá, protože jeho investiční rozhodnutí, která mu již vydělala miliardy, následují drobní investoři z celého světa.

Buffett svým rozhodnutím trh poněkud překvapil. Minulý týden totiž největší americká investiční banka Goldman Sachs oznámila čtvrtletní propad zisku o 70 procent. Investicí do ní dal jasně najevo, že v budoucí zisky této banky silně věří. Protože Goldman Sachs plánuje prodat v nejbližší době na burze ještě část svých běžných akcií v hodnotě 2,5 miliardy dolarů, mohlo by jí to významně pomoci.

Nejbohatší muž světa nejenže vložil peníze do banky již nyní, navíc ještě získal právo koupit v průběhu dalších pěti let další akcie Goldman Sachs v hodnotě dalších pěti miliard dolarů v kurzu 115 dolarů za akcii. Tím by se jeho podíl v bance vyšplhal na devět procent.

Pokud by banka někdy v budoucnu chtěla získat tento podíl zpět, musela by mu zaplatit desetiprocentní prémii, což by ji vyšlo poměrně draho. Přesto si Buffettovy důvěry velmi váží. „Tato investice ještě dále podpoří naši kapitalizaci a likviditu,“ zdůraznil předseda a výkonný ředitel banky Lloyd C. Blankfein.

Goldman Sachs je jednou ze dvou investičních bank amerického Wall Street, které zatím odolávají krizi finančního sektoru. Vedle ní a banky Morgan Stanley již ostatní velké investiční domy zkrachovaly. I Goldman Sachs a Morgan Stanley ale čekají velké změny. Stanou se z nich bankovní holdingy, které budou podléhat standardní bankovní regulaci. Toto rozhodnutí udělalo poslední tečku za érou investičních bank z Wall Street.