V lednu přibývá lidí v dluhové pasti, letos tomu nebude jinak

Praha – Dluhy Čechů dál rostou – v listopadu se meziměsíčně zvýšily o čtyři miliardy korun. Bankám a finančním institucím tak lidé celkem dlužili více než 1,231 bilionu korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Lidé si půjčují hlavně na bydlení, nemalé peníze ale vydávají i za spotřební věci. Navíc přibývá těch, kteří mají problémy se splácením. V prvních lednových týdnech to pravidelně pociťují neziskové organizace, jež pomáhají finanční tíseň řešit.

Události: Přibývá Čechů, kteří mají problém splácet dluhy (zdroj: ČT24)

Obálek s upomínkami pro dlužníky, kteří neplatí včas, chodí do tuzemských schránek čím dál víc. Podle registru dlužníků vzrostl počet těch, co na svoje dluhy nestačí, o několik tisíc.

Na odborníky se nejčastěji obracejí lidé, kteří si vzali okamžitou půjčku do 5 000 korun. Ta se totiž nepovažuje za spotřebitelský úvěr a dlužníci mohou zaplatit až několikanásobně více. „Varovala bych hlavně před nebankovními společnostmi, které po vás do těch pěti tisíc ani nechtějí žádné doklady, stačí jim zavolat,“ říká Marcela Reichelová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska (čtěte víc o fenoménu mikropůjček).

Lidé si nicméně od těchto méně seriózních společností půjčili asi 30 miliard korun. Nemožnost splácet dluh v kombinaci s nevýhodnými podmínkami pak řadu z nich přivede do kritické životní situace. Nejnebezpečnější jsou podle Navigátoru bezpečného úvěru takzvané neznačkové nebankovní společnosti.

Jak ukázal nedávný průzkum společnosti STEM/MARK v rámci takzvaného Dne bez dluhů, do dluhové pasti se alespoň jednou v životě dostal každý pátý Čech (čtěte víc). Odborníci radí, aby se lidé v krizové situaci nebáli o problému komunikovat a aktivně ho řešit. „Je lepší se na to podívat hned, otevřít si plně karty a důvěřovat si i v těch horších věcech,“ poznamenal David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.