Vánoční kapr se stěhuje do restaurací, zájem o večeře stoupá

Praha – Kapr od manželky, bramborový salát od maminky a houstičky v polévce od babičky – tak může vypadat tradiční pojetí Štědrého večera. Není ale povinné. Alternativou může být návštěva restaurace. Některé jsou otevřené i 24. prosince večer, zaměřují se tak na turisty, ale i zákazníky, kteří se zkrátka chtějí zcela vyhnout tradičnímu štědrodennímu kuchyňskému shonu. Jen v Praze je takových restaurací na čtyřicet.

Štědrý večer doma? Jde to i v restauraci (zdroj: ČT24)

Provozovatelé restaurací, které nezavírají ani v předvečer svátku Kristova narození, zjistili, že je to výhodný krok – bývají plně obsazené a zájem o štědrovečerní krmi stoupá. „Roste rok od roku. Co mě moc těší, roste hlavně v české klientele,“ řekl manažer restaurace Como Marek Holer.

Lidé podle něj přicházejí na Štědrý večer do restaurací především proto, aby unikli shonu. „Věřím, že hosté, kteří k nám přijdou, si chtějí užít příjemný večer, aniž by se museli doma klohnit se salátem a umývat nádobí a chtějí si užít vánoční atmosféru, kdy o ně bude postaráno,“ nastínil Marek Holer. Podobně hovoří i sami hosté restaurací. „Celý život jsem byla doma, dělala Vánoce pro rodinu – bylo nás šest, sedm u stolu. Letos jsme to chtěli změnit,“ popsala paní Vyhnálková, která se s manželem chystá na Štědrý večer do restaurace.

Součástí štědrovečerního menu bývá kapr s bramborovým salátem, ovšem bývá na výběr i leccos jiného. „Snažili jsme se mít co nejširší výběr jídel,“ poznamenal šéfkuchař restaurace Como Dušan Mackovič. Připraví například lososa, italskou rybí polévku cacciucco, ale i nerybí pokrmy – jehněčí kýtu anebo krůtu.