Juncker: Nízké daně pro nadnárodní firmy byly v pořádku

Brusel – Médii ostře sledované a kritizované daňové dohody mezi Lucemburskem a některými nadnárodními firmami byly v souladu s národním i mezinárodním právem, řekl dnes Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, ale hlavně bývalý lucemburský premiér. Připustil ale svou politickou odpovědnost za vše, co se v zemi za jeho úřadování dělo.

Jen pár týdnů po nástupu do předsednického křesla Evropské komise musí Juncker čelit skandálu, kdy podle zjištění novinářů Lucembursko v minulých letech umožnilo přibližně 340 nadnárodním firmám prostřednictvím tajných dohod platit jen velmi nízké daně. Patří mezi ně třeba Apple, Amazon, Ikea, Pepsi či Axa. Informovala o tom evropská média, která se odvolávají na dokumenty Mezinárodního sdružení investigativních novinářů (ICIJ) se sídlem ve Washingtonu.

„Ke všem společnostem a všem investorům se musí přistupovat stejně. Lucemburské právo to zajišťuje,“ poznamenal někdejší premiér a ministr financí. „Vše, co se stalo, bylo v souladu s národní legislativou a odpovídajícími mezinárodními pravidly,“ zdůraznil. Připomněl také, že v Lucembursku je daňová administrativa autonomní.

Junckerovo vysvětlení nežádají pouze novináři, objasnění celé situace totiž požadovali i poslanci Evropského parlamentu, před kterými předseda EK dnes pronesl své prohlášení. Junckerovo vystoupení na tiskové konferenci k dnešnímu jednání komise nebylo předem avizované.

Lucemburské dohody z let 2002 až 2010 představují podle ICIJ ztráty v objemu miliard eur. Organizace se v rámci půlročního vyšetřování, nazvaného Luxembourg Leaks (Lucemburské úniky), dostala ke 28 tisícům stránek dokumentů. Ty podle novinářů dokazují, jak velké firmy využívají Lucembursko a jeho volnější daňové zákony k transferům zisků do této evropské země. Důvod? Jejich zisky tam nejsou vůbec nebo jen velmi málo zdaněny.

Dlouholetý lucemburský premiér je ale proto, aby se podobné záležitosti řešily na celoevropské úrovni, protože jde podle něj o důsledek uplatňování různých pravidel v různých zemích. Do útoku přešel Juncker ve chvíli, kdy zdůraznil, že komise bude pod jeho vedením tvrdě bojovat s daňovými úniky a snahou vyhýbat se placení daní. „Toto nejsou jen slova, ale skutečný záměr komise. Jsme pro větší fiskální průhlednost,“ řekl. Potřeba je podle něj například intenzivnější výměna informací mezi státy.

„Jsem politicky odpovědný za to, co se stalo v každém koutě této země, která naštěstí není nijak veliká,“ prohlásil dnes Juncker a dodal také, že v jeho minulosti není nic, co by naznačovalo, že se snažil napomáhat firmám, aby nemusely daně platit. Uzavřených dohod by prý litoval v případě, že by umožnily společnostem nedanit vůbec.

Barroso se loučí, štafetu přebírá Juncker
Zdroj: ČT24/Zimní olympijské hry

Juncker před europoslanci

Při svém dnešním vystoupení na půdě Evropského parlamentu Juncker zopakoval, že právo nebylo nijak porušeno. „Fiskální zákon byl vždy respektován, žádná nelegální praxe mi není známa,“ uvedl předseda komise. „Podobný systém existuje i v dalších zemích EU, není to zas taková lucemburská specifičnost,“ obhajoval chování lucemburských úřadů. 

Po většinu svého projevu se pak zabýval hlavně návrhy, co je třeba udělat do budoucnosti a jak podobné praxi zabránit. Z poslaneckých lavic se po jeho řeči neozýval pouze potlesk, ale i bučení. Pokud by se prokázalo, že bylo porušeno unijní právo, byl by to podle europoslance za ANO Pavla Teličky mnohem větší problém, než kvůli kterému padla v roce 1999 komise vedená Jacquesem Santerem. Tehdy komise odstoupila kvůli Edith Cressonové, která jako eurokomisařka zaměstnávala jako poradce svého osobního zubaře. 

  • "Nad komisí visí temný stín a my se toho stínu musíme zbavit co nejrychleji. Rád bych viděl výsledky tohoto vyšetřování do konce roku," řekl Guy Verhofstadt, předseda liberální frakce ALDE.
  • „Je to otázka daňové konkurence vůbec a toho, je-li toto přijatelné,“ podotkl Luděk Niedermayer (TOP 09) a dodal, že by Brusel měl co nejdříve najít řešení této věci nejen jako politického, ale i ekonomického problému.
  • "Mělo by proběhnout vyšetřování. Podpořili jsme vytvoření zvláštního výboru, který se bude i obecně zabývat otázkou daňových rájů," sdělil Pavel Telička, jehož hnutí ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE, a zároveň podotkl, že i když jde o závažný problém, není čas na emotivní a unáhlené kroky.
  • „Všichni jsme věděli, že Lucembursko je daňový ráj, věděla to i veřejnost,“ řekl Pavel POC (ČSSD) a připojil k tomu, že by uvítal, pokud kauza povede k takovým výsledkům, jako je Junckerem nyní navrhovaná harmonizace daňových předpisů.
  • "Komise nyní vede vyšetřování kvůli daňovým únikům, které předseda této komise jako tehdejší premiér a ministr financí kryl. To je neudržitelná situace," míní Jan Zahradil (ODS)