Banky uvolňují podmínky firemních úvěrů – díky růstu HDP i konkurenci

Praha – Banky letos přitvrdily v boji o firemní klienty. A zatímco v minulosti se zajímaly hlavně o větší podniky, nyní se předhánějí i v nabídkách úvěrů pro malé a střední firmy nebo začínající podnikatele. Může za to jak ekonomické oživení a rostoucí hlad firem po penězích, tak stále větší konkurence na bankovním trhu. Finanční instituce mají po krizi hodně kapitálu a potřebují ho investovat.

Banky uvolňují podmínky firemních úvěrů (zdroj: ČT24)

Ještě před dvěma lety obcházel majitel realitní firmy Unica Pavel Choc banky a o úvěr se musel doprošovat. Teď mu banky samy volají a nabízejí půjčku. „Děláme výběrové řízení na jednotlivé úvěry a ty banky pak vybíráme na základě nejlepšího kritéria,“ popisuje pan Choc.

Úroky u firemních úvěrů klesly od předkrizové doby skoro o polovinu. Podle České bankovní asociace platily podniky koncem letošního léta za půjčky do třiceti milionů korun v průměru 2,7 % ročně, což je nejnižší sazba v historii. Pro srovnání – před začátkem krize v létě 2008 to bylo 5,6 %.

Průměrné úrokové sazby pro firemní úvěry

  • léto 2014 2,7 %
  • léto 2008 5,6 %

zdroj: Česká bankovní asociace

Vstřícnější podmínky bank se však netýkají jen nižších úroků. Jsou ochotnější půjčit víc peněz na delší dobu a zkrátila se i doba schválení a vyřízení úvěru. V současnosti obvykle celý proces nezabere víc než měsíc. „Podmínky se lepší každým rokem. Banky jsou ochotny půjčovat více peněz i ve více případech úvěrů – když potřebujeme třeba provozní financování, kontokorentní úvěr a investiční úvěr,“ pochvaluje si Pavel Choc.

Co se změnilo v nabídce bank:

  • nižší úroky
  • vyšší objem úvěrů
  • delší doba splácení
  • rychlejší schválení a vyřízení úvěru
  • mírnější požadavky na zajištění

Malé a střední firmy těží z lepších podmínek při poskytování úvěrů zejména díky oživení ekonomiky. Mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek potvrzuje, že podíl úvěrů poskytnutých malým a středním firmám se meziročně zvýšil o téměř 32 procent.

Na druhou stranu chtějí banky po firmách větší spoluúčast na financování – nejen provozu, ale také investic. Z vlastní kapsy by měly zaplatit ideálně polovinu výdajů.

Úvěrování firemních investic podle odborníků ještě poroste. Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler očekává, že se výrazněji zvýší až v příštím roce. Úroky ale pravděpodobně moc neklesnou – podle analytiků už by to zavánělo nezdravým bojem o klienta za každou cenu.