Kontroloři si posvítili na neplatiče daní, odvezli si majetek i hotovost

Praha – Kontroloři finanční správy si dnes došlápli na neplatiče daní. Při jednom z největších zásahu zabavili hotovost i majetek v hodnotě skoro pěti milionů korun. Zaměřili se přitom na více než dvacet pražských firem a drobných živnostníků. Daňové nedoplatky fyzických osob se každý rok pohybují v miliardách. Jen za letošních osm měsíců už podnikatelé dluží skoro stejně jako za celý loňský rok, tedy více než jedenáct miliard korun.

Díky zvýšeným kontrolám celkový dluh podnikatelů pomalu klesá. Ještě v roce 2008 to bylo více než 15 miliard, o pět let později už o tři miliardy méně. Velkou roli v tom hrají i častější kontroly finanční správy. Jedna taková proběhla například dnes. Kontroloři se zaměřili na lidi, u nichž evidovali dluh již několik měsíců. „Pokud dlužníci svůj dluh neuhradili, zabavovali jsme jim majetek,“ uvedla mluvčí Finanční správy Jitka Ježková.

Na místě byla zabavena hotovost a majetek v hodnotě pěti milionů

Do rukou kontrolorů tak dnes připadly automobily, lednice i výpočetní technika. „Pokud zhruba do dvou měsíců daňový subjekt nezaplatí, bude nařízena dražba,“ upřesnil koordinátor těžkého vymáhání pro hlavní město Prahu Pavel Petrovic. Díky ní tak stát získá alespoň část peněz, které mu podnikatelé dlužili na dáních.

Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností opravdu vydělávají, se v posledních letech pohybuje kolem jednoho milionu. Ze statistik vyplývá, že je Česko pro drobné živnostníky rájem – v žádném jiném státě EU nemají na ekonomiku takový vliv jako u nás. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, jsou u nás největším zaměstnavatelem a tvoří více než 95 procent všech podniků

Běžný  živnostník ale musí počítat s tím, že stát nekontroluje jen správně odvedené daně. Právo posvítit si na jejich podnikání mají i jiné instituce. Podnikatele může proklepnout třeba finanční úřad kvůli daním, zdravotní pojišťovna, a pokud má nějaké zaměstnance, tak správa sociálního zabezpečení.

Kromě živnostenského úřadu mohou na kontrolu přijít i zaměstnanci úřadu práce nebo České obchodní inspekce. Na výrobce potravin pak dosáhne i zemědělská inspekce. Kontroloři ze živnostenského úřadu mají navíc poměrně velké pravomoci. Mohou si pořizovat i zvukové a obrazové záznamy.