Češi se od října mohou zúčastnit loterie o euromiliardy

Praha – Sazka se zapojí do evropské loterie o miliardy. V soutěži, kde se na výhry skládají všichni sázející ze všech účastnických zemí, si dosud nejvíc odnesl finský hráč – v přepočtu 1,7 miliardy korun. Ministerstvo financí již Sazce zapojení do Eurojackpotu povolilo, první sázenky tak může přijímat už od 4. října.

Češi se tak mohou zapojit do losování, které se ve finských Helsinkách uskuteční 10. října. Generální ředitel Sazky Robert Chvátal uvedl, že přípravy na zapojení do evropské loterie trvaly skoro jeden rok a firmu vyšly na desítky milionů korun. „Museli jsme zaplatit Eurojackpot konsorciu a přispět tak na sdílené náklady, které souvisí s losováním. Kromě toho jsme museli prokázat, že splňujeme nejpřísnější bezpečnostní kritéria, co se týče například losování či zpracování sázek,“ poznamenal Chvátal.

Od Eurojackpotu Sazka očekává další příjmy a zapojení nových klientů, kteří až dosud nesázeli. „Ve chvíli, kdy si někdo řekne, že vyhraje dvě a půl miliardy, má představu, že bude v pohádce. Tak začne sázet i ten, kdo běžně nesází,“ potvrdil psycholog Lucián Kantor.

Chvátal: Nová loterie může přinést až miliardu ročně

„Nechali jsme si udělat průzkum, podle kterého až 30 procent nehráčů deklarovalo, že by si tuto hru zahrálo. Tak vysoký jackpot je navíc motivující i pro mladé lidi. Maximální výhru lze získat už při vsazení jednoho sloupce za 60 korun,“ dodal šéf Sazky s tím, že nová loterie by měla společnosti přinést na vkladech miliardu korun ročně. „Předpokládáme, že štěstí bude zkoušet asi sto tisíc lidí týdně,“ prozradil očekávání Chvátal, podle nějž je sdílení jackpotu k jeho vyšroubování o řády výše trendem v Evropě i USA.

Miliardářská loterie Eurojackpot se hraje v 17 evropských zemích, na výhry se skládají všichni sázející. „Mezi výherce je přerozdělena celkem polovina všech vkladů a právě díky vysokému celkovému počtu obyvatel v těchto státech je možno hrát až o miliardové částky,“ podotkl mluvčí Sazky Václav Friedmann. Výhra je v případě potřeby přepočítána podle aktuálního kurzu platného v den losování, Češi by tak podle něj obdrželi částky v korunách.

Nejvyšší výhra padla zatím ve Finsku, v přepočtu 1,7 miliardy korun

Pro získání hlavní výhry je nutné trefit sedm čísel, přičemž sázející tipuje pět čísel z 50 a dvě z deseti. Na jedné sázence může vsadit maximálně šest sloupců. Předplatné lze zaplatit až na šest slosování dopředu. Kromě toho Sazka nabídne za 40 korun také doplňkovou hru Extra 6, která se hraje na stejném principu jako Šance u Sportky.

Výherci loterie Euromiliony
Zdroj: Isifa/Rex Features/Daniel Gilfeater

Nejvyšší výhra v Eurojackpotu zatím padla ve Finsku, v přepočtu přes 1,7 miliardy korun. Také druhá nejvyšší částka, kolem 1,5 miliardy korun, putovala sázkařům z Finska. Přes 1,2 miliardy korun také dvakrát vyhrály sázenky podané v Německu.

Maximální výhra jde do miliard korun

V jackpotu je vždy minimálně deset milionů eur (nyní v přepočtu 276,35 milionu korun), maximálně se může vyšplhat na 90 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun). Losování Eurojackpotu se koná každý pátek od 20:00 místního času v Helsinkách a je možné sledovat ho na stránkách Eurojackpot.cz v pátek po slosování. Výsledky by měly být k dispozici i na webových stránkách Sazky, tikety si budou moct lidé zkontrolovat také v aplikaci Sazky nebo na terminálech.

Ani eurojackpot se však nevyrovná americké loterii – tam si výherce odnesl i 12 miliard korun – musel je ale zdanit. Čeští výherci zatím daň neplatili. Loterijní monopol měla až do roku 2011 Sazka. Teprve pak se postupně přidala konkurence. Dnes tak loterii provozují tři společnosti.