ČSA plánují hromadné propouštění. Stavy sníží o třetinu

Praha – České aerolinie (ČSA) oznámily úřadu práce snižování počtu pracovníků o třetinu. Plánují propustit 77 pilotů a více než 200 stevardů a dalších pracovníků. Upozornil na to web Echo24.cz. České sdružení dopravních pilotů s chystaným propouštěním nesouhlasí, neboť se podle něj jedná o ohrožení existence aerolinek. Majitele firmy proto žádá o revizi rozhodnutí.

Firma chce propouštět kvůli tomu, že od letošní zimní sezony už nebude využívat šest letadel Airbus A320. Tvrdí, že pro ně nemá smysluplné ekonomické využití. „K urychlení tohoto kroku se společnost rozhodla poté, co došlo k významnému meziročnímu propadu počtu rezervací i přepravených cestujících z Ruské federace a dalších zemí bývalého Sovětského svazu v souvislosti s ukrajinskou krizí,“ vysvětlil mluvčí ČSA Daniel Šabík.

„Rozhodnutí na začátku září projednalo a jednomyslně schválilo 100 % akcionářů Českých aerolinií. Je to jen dokončení procesu, který započal už na jaře,“ dodal Šabík, podle něhož se podnik snaží ve spolupráci s partnery z aliance SkyTeam zprostředkovat pro některé profese novou práci. „Například ze strany Korean Air nebo Aeroflotu je prostor zaměstnat většinu pilotů Airbus A320, pro které ČSA již nebudou mít uplatnění,“ uvedl mluvčí.

Echo24.cz upozorňuje na to, že o zeštíhlení personálu rozhodli úředníci ministra financí Andreje Babiše (ANO) pouhé dva měsíce před tím, než stát přijde o většinový podíl v ČSA.

Předseda CZALPA ČSA Fiala: Příslib rozvoje skončil propouštěním (zdroj: ČT24)

Podle sdružení dopravních pilotů je záměr v rozporu s prohlášením resortu z loňského března, které objasňovalo podmínky prodeje 44 % akcií ČSA společnosti Korean Air. Mimo jiné se v něm mluvilo o vyšším využití kapacit aerolinií. „Piloti toto rozhodnutí přivítali jako krok správným směrem, jelikož Korean Air je renomovaná společnost se zvučným jménem v leteckém průmyslu. České sdružení dopravních pilotů by tímto chtělo požádat majitele Českých aerolinií, aby podnikli kroky k revizi rozhodnutí vedení společnosti ČSA o propouštění zaměstnanců,“ uvedly odbory.

„Budeme požadovat zachování pracovních míst. Domníváme se, že know-how zaměstnanců ČSA je v současné době jejím největším majetkem,“ řekl v rozhovoru pro ČT prezident sdružení Stanislav Fiala. Zároveň připustil, že všechna pracovní místa se zřejmě zachovat nepodaří. „V současné době je na tahu vedení společnosti, aby s námi jednalo. Čekáme na pozvánku,“ dodal Fiala.

Ke konci letošního srpna zaměstnávaly ČSA více než 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčí a téměř 270 pracovníků v administrativě. V březnu loňského roku prošel dopravce privatizací – již zmíněných 44 % akcií koupila korejská společnost Korean Air. Zaplatila za ně 60 milionů korun a slíbila masivní investice do rozvoje firmy. Pražské letiště chce například využívat jako hlavní středisko letů z Koreje do Evropy.