Události ČT: Hned po výplatě jsou Češi skoro bez peněz

Praha - Povinné výdaje - hlavně na bydlení - ukrajují velkou část rodinných rozpočtů. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit platí 80 procent Čechů své závazky hned po obdržení výplaty. Přibývá přitom lidí, kteří si vybírají z bankomatu a hospodaří pak s hotovostí. Každá pátá domácnost splácí půjčky a různé poplatky s obtížemi.

Události: Čechům se výplata na účtu neohřeje (zdroj: ČT24)

Nákladů spojených s bydlením, stejně jako splátek úvěrů, se snaží zbavit zhruba polovina Čechů už do tří dnů od výplaty. Nájemné zaplatí do tří dnů 54 procent lidí, energie 51 procent, úvěry a hypotéky 45 procent a spoření 43 procent. „Lidé, kteří mají stabilní příjem, si typicky berou hypotéku. Lidé, kteří mají poměrně méně jistý příjem, jsou typičtější nájemníci,“ poznamenává k tomu sociolog Petr Soukup.

Do týdne od výplaty pak odcházejí poplatky nebo splátky zhruba další třetině Čechů: nájemné jich platí 34 procent, energie 39 procent, úvěry a hypotéky 41 procent a spoření 35 procent. Přitom platí, že jako jednu z posledních řeší platbu telefonu a internetu. Jen deset procent lidí pravidelné platby odkládá. Třeba se splátkou spoření otálí hned pětina Čechů - ti čekají, kolik jim z výplaty na konci měsíce zbude. Po sedmi a více dnech platí nájemné 12 procent lidí, energie 10 procent, úvěry a hypotéky 14 procent a spoření 22 procent

Výplata chodí lidem nejčastěji mezi jedenáctým a patnáctým dnem v měsíci. Peníze v této době dostane zhruba polovina Čechů. Třetina lidí má peníze už do desátého dne měsíce, zbytek dostává příjem nepravidelně.

Z jakých příjmů žijí české domácnosti

Většina Čechů uvádí jako pravidelný příjem výplatu – 71 procent. Podstatně méně lidí se živí podnikáním (14 procent), následují příjmy jako invalidní důchod (9 procent), dávky v mateřství (7 procent) a sociální dávky (7 procent).

Podnikáním si lidé stále častěji i přivydělávají. Jen za poslední rok jich přibylo o 11 500. Podle asociace personálních agentur má nějakou formu přivýdělku každý dvacátý - včetně studentů nebo matek na rodičovské dovolené. Zájem je také o brigády. Nejčastěji by Češi chtěli překládat, učit děti nebo pomáhat s administrativou, zaměstnavatelé ale hledají spíš někoho, kdo by nabízel jejich produkty nebo doplňoval regály.

Lidí, kteří se po příchodu z práce dají do vlastního podnikání, je už skoro 400 tisíc. Nejvíc v Praze (63 807), středních Čechách (49 710) a v Moravskoslezském kraji (36 098). Naopak nejméně si takto přivydělávají lidé z Karlovarska (9 276).