Zabavené oblečení se nemusí ničit, poslouží potřebným

Praha/Pardubice –Textil, který má na sobě nelegálně jména světoznámých značek, už nebude končit ve spalovně odpadů. Falešná loga ze zabaveného oblečení totiž začali párat pardubičtí vězni. Trika bez log tak mohou sloužit dál a poputují třeba do dětských domovů. Projekt má navíc další výhody: Odsouzení při něm posílí své pracovní návyky a stát ušetří peníze, které by za likvidaci zabaveného textilu vydal.

Oblečení opatřené neoriginálním logem mělo dosud dvojí osud - buď ho nikdo neobjevil a dostalo se k zákazníkům, nebo si ho všimli celníci a ti ho zabavili. „Jen v Praze zabavíme stovky tisíc kusů padělaného textilu a obuvi,“ vysvětluje mluvčí celníků Ivana Kurková.

V celé zemi každý rok končí v celních skladech zabavené zboží za 1,5 miliardy korun. Ze skladů ven dosud vedly jen dvě cesty. První do spalovny, třeba v pražských Malešicích, a druhá do drtičky. Například spalovně u Litvínova stačí jen tři minuty na to, aby se textil změnil v prach. 

Ondřej Závodský, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„Úřad pro zastupování dává ročně stovky tisíc, někdy i miliony korun za ničení textilu a dalších věcí.“

A nově vede ven ještě jedna cesta, konkrétně přes sklep Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových až do pardubické věznice. Stát při ní ušetří za likvidaci, falešná loga se totiž ve vězení odstraní.

Události: Záslužnější osud zabaveného textilu (zdroj: ČT24)

Pro tuto činnost bylo vybráno sedm nejspolehlivějších odsouzených, kteří už nyní docházejí na pracovní terapie. Nově jim ale místo látkových figurek nebo keramického betlému pod rukama vznikají neznačková trika.

Navíc upravený textil poslouží pro humanitární účely. Zamíří do dětských či azylových domovů nebo na místa zasažená živelnou katastrofou. A pokud se projekt osvědčí, budou do přešívání padělků zapojeny i další české věznice.