Restrukturalizaci NWR posvětil i newyorský soud

New York/Praha - Také newyorský soud schválil kapitálovou restrukturalizaci těžařské společnosti New World Resources (NWR), a to po soudu londýnském. Snížení nominálního zadlužení z 825 milionů eur (v přepočtu 23 miliard korun) na 500 milionů eur (14 miliard korun) a vydání nových akcií už na konci srpna firmě posvětili její věřitelé. NWR, které patří i černouhelná OKD, teď může proces restrukturalizace dokončit. Fima se sídlem v Amsterodamu předpokládá, že se tak stane v říjnu.

„Schválení newyorským soudem je další důležitý krok k dokončení kapitálové restrukturalizace. Předpokládáme, že proces bude dokončen v první polovině října,“ míní ředitel vnějších vztahů společnosti Petr Jonák. Podle něj NWR souhlasem všech svých věřitelů a obou soudů splnila všechny nutné podmínky restrukturalizace.

Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů NWR

„Dneškem tak zahajujeme proces vedoucí k úpisu více než pěti miliard nových akcií, z kterých NWR získá 118 milionů eur. Spolu s dalšími zdroji kapitálu od některých věřitelů získá NWR na konci procesu 185 milionů eur, tedy více než pět miliard korun.“

NWR získává nový kapitál

Celý proces pak bude v říjnu zakončen úpisem nových akcií. „Zároveň se na úrovni OKD zcela soustředíme na dokončení restrukturalizace našich provozů tak, aby firma byla konkurenceschopná i při dnešních cenách uhlí,“ dodal Jonák. 

NWR začala s těmito akciemi obchodovat už dnes na londýnské burze, od zítřka bude i na varšavské. „Dneškem jsme zahájili vydávání práv na nové akcie, zhruba do konce září budou mít akcionáři možnost si ke každé z akcií dokoupit až 19 nových,“ vysvětlil Jonák. 

Americký soud povolil restrukturalizaci NWR (zdroj: ČT24)

„Minoritní akcionáři, kteří si nechali práva na úpis nových akcií, je můžou využít do 29. září, kdy by měl být úpis nových akcií hotový. A úpis akcií ze strany držitelů dluhopisů by měl být hotový do 9. října,“ doplnil analytik České spořitelny Petr Bártek.

Společnost ale podle analytiků není ani tak definitivně zachráněna. Dodávají, že jen získala čas, aby zlepšila svoje hospodaření. Získané prostředky by navíc měly jít hlavně do dlouhodobě prodělečných dolů OKD. „Nutnou podmínkou pro dlouhodobé přežití NWR je ale nárůst cen uhlí. Aby byla firma alespoň cash flow neutrální, tak potřebuje téměř 20procentní nárůst cen uhlí,“ kalkuluje Bártek.

Nízké ceny uhlí a především pak akcií

Byly to právě nízké ceny uhlí, které dostaly NWR do hospodářských problémů. Ve třetím čtvrtletí firma prodává koksovatelné uhlí za 85 eur za tunu, což je sice o procento dráž než ve druhém čtvrtletí, meziročně to však představuje propad o šest procent. NWR ve druhém čtvrtletí meziročně mírně zvýšila produkci uhlí, ale jeho prodej klesl o 16 procent. V letošním prvním pololetí snížila společnost ztrátu na 57 milionů eur (1,6 miliardy korun) z 396 milionů eur před rokem.

A nepadají jen ceny uhlí. Prudce sestupný trend mají už minimálně dva roky i akcie NWR na pražské burze. Jen pro porovnání: zatímco v úterý akcie firmy uzavíraly na 2,20 korunách za kus, přesně před rokem to bylo 23,75 koruny. Ještě na začátku roku 2011 přitom měla jedna akcie cenu 300 korun.

Pražská burza
Zdroj: ČT24

Nízké ceny uhlí ohrožují provoz OKD a zejména jejího černouhelného Dolu Paskov na Frýdeckomístecku. Podle managementu je prodělečný. Firma proto uvažovala o jeho uzavření ke konci letošního roku, s vládou se ale nakonec dohodla, že těžbu prodlouží do roku 2017, výměnou za to stát zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro propuštěné horníky. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dokonce připustil možnost, že by stát firmu OKD mohl koupit (čtěte víc).

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou v červenci opustil podnikatel Zdeněk Bakala. OVšem NWR včetně OKD a 44 000 bytů na Ostravsku zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.