Piloti ve Frankfurtu stávkovali - omezení se dotklo i pražských letů

Berlín - Kvůli šestihodinové stávce pilotů na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem zrušila největší německá letecká společnost Lufthansa 218 letů, mezi nimi i dva páry letů mezi Frankfurtem a Prahou. Protest, který skončil ve 23:00 SELČ, neprovázely žádné incidenty. Odbory nevylučují, že podobné akce mohou následovat i v příštích dnech.

Lufthansa z technických důvodů rušila lety už od dnešního poledne. Odvoláno je i několik spojů, které se měly uskutečnit v sobotu ráno. „Musíme zajistit, aby letadla byla na místě sobotních plánovaných odletů, abychom mohli co nejrychleji obnovit řádný provoz,“ řekla v televizi n-tv mluvčí Lufthansy Barbara Schädlerová. Podle ní stávka postihne asi 26 tisíc cestujících, Lufthansa odhaduje hospodářské škody v řádu milionů eur.

Rušení spojů postihne i linku mezi Frankfurtem a Prahou. Lufthansa odvolala spoje, které z Frankfurtu do české metropole odlétají v 17:20 a 21:55. Zrušeny jsou také lety z Letiště Václava Havla do Frankfurtu, které měly z Prahy odletět v 18:25 a v 19:30.

Lufthansa doporučila cestujícím na vnitroněmeckých linkách použít místo letadla rychlovlaky ICE a expresní meziměstské vlaky IC. Železniční dopravce Deutsche Bahn už oznámil posílení spojů na dnešní večer, umožňuje také cestujícím bezplatně vyměnit letenku za jízdenku na vlak. Pasažérům na mezinárodních linkách Lufthansa doporučuje využít možnost zdarma přeložit letenku na jiný den, čehož využilo zhruba 14 000 lidí.

Aerolinky předpokládají, že stávka bude mít značné dopady především na cestující, kteří se do Frankfurtu vracejí z dovolených. Ve spolkových zemích Hesensko, Sársko a Porýní-Falc dnes končí školní prázdniny a Frankfurt je pro obyvatele těchto zemí nejobvyklejším uzlem pro lety do zahraničí a zpět.

Piloti stávkují kvůli dlouhodobému sporu s vedením aerolinek o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení kolektivní smlouvy mohou piloti odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než budou mít nárok na starobní důchod. Lufthansa chce nyní posunout možný věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí letecké dopravy nemůže dovolit udržet program v současné podobě.