Kuřáci si za krabičku připlatí až čtyři koruny

Praha – Dnešek přinesl dvě novinky pro kuřáky. Za krabičku cigaret mají už za několik měsíců zaplatit o tři až čtyři koruny víc. Změnu dnes schválil Senát. Vláda zase nepodpořila poslanecký návrh, který od ledna kouření v restauracích úplně zakazuje. Ministerstvo zdravotnictví chystá totiž návrh vlastní. Omezení by měl přinést až od roku 2016.

Za krabičku cigaret zaplatí kuřáci až o čtyři koruny víc (zdroj: ČT24)

Vláda dnes nedoporučila schválit návrh koaličních poslanců, aby zákaz kouření v pohostinství začal platit už příští rok. Ministerstvo zdravotnictví totiž připravuje komplexnější novelu; ta by ale vstoupila v účinnost až v roce 2016. „My jsme se dohodli, že tady na tom návrhu nebudeme lámat koalici ani jednotlivé strany,“ řekla novinářům ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD), podle níž se nenašel dostatek hlasů ani pro schválení návrhu ani pro negativní či neutrální stanovisko. Kabinet tak výjimečně nepřijal žádné. I tak ale nyní půjde návrh do sněmovny.

Předloha poslanců ANO zařazuje mezi místa, kde lidé nesmějí kouřit, vnitřní prostory veřejného stravování. Veřejnost je podle předkladatelů na restrikci připravena a pro provozovatele restaurací nebude představovat žádné náklady. „Proto není vhodné čekat na schválení vládního návrhu,“ stojí v důvodové zprávě.

Nekuřácké restaurace v Česku
Zdroj: ČT24

Vláda však nynější předloze v předběžném stanovisku vyčetla nejasnost výkladu některých termínů, k nimž v předběžném stanovisku řadí „vnitřní prostor“, „kouření“ a „zařízení společného stravování“. Není tak prý zřejmé například to, zda by se zákaz vztahoval jen na tabákové výrobky, nebo rovněž na elektronické cigarety.

Zákon z pera vlády chce omezit i prodej tabáku a alkoholu v automatech

Norma chystaná na ministerstvu zdravotnictví by vedle zákazu kouření v restauracích zavedla například restrikci prodeje alkoholu a cigaret v automatech. Restaurace by navíc musely nabízet jeden nápoj bez alkoholu levněji než alkoholický nápoj stejného objemu. Kouřit by se nesmělo ani ve venkovních areálech nemocnic.

Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země. Průkopníkem se stalo Irsko, které před deseti lety zavedlo celostátní zákaz na všech uzavřených pracovištích. Česko patří k benevolentnějším zemím - od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musí být od července 2010 označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké nebo mají oddělené prostory pro kuřáky. Snahy o zpřísnění tabákové legislativy nebyly dosud úspěšné.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU
Zdroj: ČT24/Euractiv.cz

Kuřák prokouří za rok až 26 tisíc korun

Všichni kuřáci si ale za svůj nešvar připlatí. Senát dnes schválil, že krabička cigaret podraží dle druhu o tři až čtyři koruny. Důvodem zvýšení sazby daně u tabákových výrobků je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní ČR sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech.

Pokud by novela nezačala platit do 30. září, musela by vláda navrhnout ještě vyšší zdanění, protože by vycházela z kurzu koruny, který už ovlivnily loňské listopadové intervence České národní banky. Krabička by pak mohla zdražit až o sedm korun. Ministerstvo financí se obává, že by poté kuřáci kupovali cigarety více na černém trhu a stát by přišel o peníze. Za rok přitom při současné průměrné ceně 72 korun za balíček vykouří kuřák částku přes 26 tisíc korun. O zdražení cigaret bude ještě znovu jednat sněmovna.