Úroda řepky je největší v historii, hlásí zemědělci

Praha - Čeští zemědělci sklidí letos nejvíc řepky v historii. Podle ministra Mariana Jurečky se dají rekordní čísla očekávat taky u obilí. Kvůli mírné zimě je už teď sklizeno víc než 80 procent polí. V posledních dnech ale práci zemědělcům komplikuje deštivé počasí, které kvalitu úrody snižuje. Ministerstvo zemědělství připravuje odškodnění českých pěstitelů a chovatelů, na které dopadne ruský zákaz dovozu potravin. Konkrétní formu pomoci teď úřad konzultuje s Bruselem.

Žně letos v Česku v důsledku mírné zimy a příznivého počasí na jaře začaly zhruba o dva týdny dříve, než je obvyklé, a ještě v první srpnové dekádě měly proti loňsku náskok. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky má dobrá úroda vliv na cenu. „Snižuje se cena minimálně u krmných obilovin, ale také u potravinářského obilí je nějaké snížení ceny s ohledem na tu rekordní sklizeň,“ konstatoval. 

Žňové práce však od začátku srpna komplikuje nepříznivé počasí a ve srovnání s loňským rokem nabírá v důsledku dešťů sklizeň mírné zpoždění. „Některé nesklizené porosty jsou silně polehlé a zvyšuje se riziko sklizňových ztrát a především hrozí snížení kvality zrna,“ uvedlo ministerstvo zemědělství. Z čísel vyplývá, že letošní úroda bude z dlouhodobého hlediska nadprůměrná a bohatě vystačí k pokrytí domácí spotřeby obilí. Ta se v posledních letech pohybuje mezi 5,3 až šesti miliony tun.

Unie návrh pomoci představí do konce příštího týdne

Zemědělci a potravináři ale teď čekají hlavně na to, jak se vláda postaví k ruským sankcím. Jasněji by mělo být Jurečky nejpozději příští týden poté, co Evropská komise zveřejní návrh krátkodobé pomoci pro výrobce mléčných a masných výrobků. „Stále se principiálně hovoří o těch několika podpůrných řešení, a to jsou vývozní subvence, podpora skladování, kompenzace vzniklých ztrát,“ poznamenal.

Mlékárna
Zdroj: Eye Ubiquitous/Isifa/Rex Features

Moskva začátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky. Ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun.

Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Zemědělci a potravináři se však více bojí druhotných dopadů způsobených přesycením společného unijního trhu a následného propadu cen. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou škody v důsledku poklesu cen komodit být pro tuzemské producenty až miliardové.