Aeroflot založí kvůli sankcím nízkonákladového přepravce

Moskva - Ruská letecká společnost Aeroflot založí novou dceřinou firmu, která nahradí nízkonákladové aerolinie Dobroljot. Na ty se totiž vztahují sankce, které vůči Rusku zavedly západní země. Oznámila to dnes agentura RIA Novosti, která citovala šéfa státem ovládaného Aeroflotu Vitalije Saveljeva.

Společnost Dobroljot se na konci července ocitla na seznamu sankcionovaných firem, když členské státy Evropské unie schválily nové hospodářské sankce proti Rusku v souvislosti s jeho sporným postupem v ukrajinské krizi. Dobroljot provozoval mimo jiné linky na ukrajinský poloostrov Krym, který v březnu anektovalo Rusko.

Na základě západních sankcí byla zrušena smlouva nízkonákladových aerolinek o pronájmu strojů Boeing. Aerolinie, které byly dceřinou firmou Aeroflotu, následně na začátku srpna zastavily provoz.

„Novou společnost nakonec zaregistrujeme,“ prohlásil Saveljev. Nová nízkonákladová společnost by podle něj mohla začít fungovat na konci října s přechodem na zimní letový řád. Do konce roku by měla mít čtyři letadla. Provozovat by přitom měla lety do stejných destinací jako Dobroljot. Lety na poloostrov Krym, které jsou obvykle přerušeny s koncem turistické sezony, budou prý záviset na poptávce.

Dobroljot měl za cíl přepravit do konce letošního roku asi 200 000 cestujících. V Rusku, kde veškeré pokusy o provozování nízkonákladových aerolinek doposud selhávaly, byl považován za projekt velkého významu.