Ceny potravin v Rusku rostou, vláda mírní embargo

Moskva – Rusové si stále víc stěžují na růst maloobchodních cen potravin. Jídlo zdražilo poté, co Kreml zakázal dovoz většiny produktů ze západních zemí – například cena drůbežího masa stoupla v přepočtu o téměř 60 korun za kilo. Znepokojivá je situace v Kaliningradské oblasti, která se zbytkem Ruska nesousedí a je z velké části závislá na dovozu z pobaltských států a Polska. Ruská vláda mezitím vyňala ze seznamu zakázaných západních potravin některé specifické produkty.

Jak uvedla agentura Interfax, v Rusku rostou o desítky rublů ceny masa, zejména drůbežího, mléka, sýrů, ovoce i zeleniny. Ruská obchodní inspekce okamžitě po vyhlášení embarga zahájila každodenní sledování trhu – snažila se tak zabránit šíření nákupní paniky a skokovému růstu cen. V řadě měst fungují „horké linky“, jejichž prostřednictvím si kupující mohou stěžovat. Nejvíc telefonátů zaznamenali kontroloři ve velkých městech, třetina jich prý přišla z Moskvy.

JAK SE V RUSKU ZVÝŠILY CENY?

  • 1kg kuřecích prsou – původně 200 rublů (116 Kč), nyní 230 až 300 rublů (133 až 174 Kč)
  • 1l mléka – původně 40 rublů (23 Kč), nyní 55 až 62 rublů (31 až 36 Kč).
  • 1kg sýra – původně 280 rublů (162 korun), nyní 335 až 480 rublů (194 až 278 Kč)

Výnos blokující dovoz potravin ze zemí Evropské unie vydal Kreml v reakci na protiruské sankce. Ty vyhlásila Evropská unie spolu se Spojenými státy, aby potrestala Moskvu za údajné vměšování do ukrajinské krize.

Ruský kabinet nicméně po dvou týdnech trvání embarga rozhodl, že ze seznamu zakázaných potravin vyjme některé produkty. Jedná se spíše o specifické a méně významné položky jako například některé druhy rybího potěru (lososů a pstruhů), bramborovou sadbu, semena a sazenice některých druhů zeleniny a luštěnin, bezlaktózové mléčné výrobky či vitaminové a minerální doplňky. Jak poznamenala agentura Reuters, opětovným dovozem těchto produktů může Rusko podpořit rozvoj domácí potravinové výroby.

Ruský supermarket
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Velké problémy působí embargo obyvatelům Kaliningradské oblasti, enklávy sevřené mezi Litvou a Polskem, která se zbytkem ruského území nesousedí. Zásobování tamních obchodů je v mnoha případech závislé na dovozu ze zemí EU. Ruský ministr obchodu Nikolaj Fjodorov už obyvatelům Kaliningradské oblasti slíbil, že režim sankcí se v jejich případě bude řešit „odděleně“.

Na hraničních přechodech s Litvou se navíc podle kaliningradských médií tvoří obrovské fronty, protože ruští celníci u každého zboží prověřují zemi původu.