Finanční správa zasáhla ve dvou kasinech

Praha – Finanční správa od rána zasahovala u provozovatelů loterií a kasin na dvou místech republiky. Zabavila peníze, hrací automaty, ale také auta. Jde o podnik v centru Prahy na Václavském náměstí a provozovnu na Liberecku. Důvodem razie jsou údajné dluhy na daních. Podle Generálního finančního ředitelství dosahují zhruba 20 milionů korun.

„Při exekuci byly zabaveny peníze v hotovosti, hrací přístroje, automobily a jiné movité věci,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Jitka Ježková. Akce nazvaná Fata je podle ní součástí boje proti nedodržování daňových povinností. Celníci a pracovníci finanční správy zasahovali na Václavském náměstí v kasinu Happy Day. Vchod do kasina hlídali dva muži v černých uniformách s nápisem Celní správa, před domem bylo zaparkováno několik aut se stejným označením. „V případě, že dlužník svoji svoji daňovou povinnost neuhradí, půjdou zabavené věci do dražby a z toho výtěžku se uhradí jeho daňový nedoplatek,“ dodala Ježková.

Ondřej Závodský, náměstek ministra financí:

"V našem státě vůbec nebylo zvykem tyto zásady dělat. Ale v posledních měsících už je to několikátý zásah. I tato akce probíhá na několika místech v České republice. Tyto akce budou pokračovat, dokud se daňová morálka výrazným způsobem nezlepší."

Češi loni prosázeli celkem asi 124 miliard korun. Nejvíce z toho, 51,4 miliardy korun, připadlo na interaktivní videoloterijní terminály. Vyplývá to ze statistiky výsledků provozování loterií a jiných podobných her za rok 2013, kterou v polovině července zveřejnilo ministerstvo financí. Z celkové výše prosázených sázek se hráčům na výhrách vrátilo 95,3 miliardy korun, provozovatelům tak zůstalo 28,6 miliardy korun. 

V poslední době i na nátlak občanských sdružení a iniciativ zpřísnila řada obcí boj proti hazardu. Ministerstvo financí na začátku dubna uvedlo, že na základě obecních zákazů provozu videoloterijních terminálů rozhoduje o odnětí licencí pro více než deset tisíc herních automatů. Ke konci letošního března ministerstvo evidovalo téměř 59 tisíc technických herních zařízení, tedy o zhruba dva tisíce méně než na konci loňska.