Čeští žáci a finanční gramotnost? V mezinárodním srovnání si vedou dobře

Paříž – Čeští žáci jsou na tom poměrně dobře s finanční gramotností. V mezinárodním srovnání se umístili na šestém místě z osmnácti zúčastněných zemí. Nejlepší znalosti prokázali žáci z čínské Šanghaje. Před Českem se umístily ještě vlámská část Belgie, Estonsko, Austrálie a Nový Zéland. Výsledky dnes v Paříži zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

V mezinárodním srovnání finanční gramotnosti PISA 2012 (Programme for International Student Assessment) měli čeští žáci průměrné skóre 513 bodů, což znamená nadprůměrný výsledek. České děti překvapily vzhledem k tomu, jak v tomtéž testování PISA dopadly jejich matematické znalosti. Když pořadatelé průzkumu srovnávali výsledky obdobně úspěšných žáků v matematice a finanční gramotnosti, byly české děti na prvním místě žebříčku ve srovnání, kdo nejvýrazněji překonal očekávání dané výsledky v matematice.

Nejvyšší úroveň znalostí v průměru prokázalo 21,2 procenta testovaných, z českých dětí to bylo 22,5 procenta. Tito žáci dokázali řešit i nestandardní situace, prokázali znalost širšího finančního rámce a orientovali se například i v problematice daní. Ve vítězné Šanghaji jich bylo 63,5 procenta.

Nejhorší výsledky měly děti v Kolumbii

Naopak v nejhorší skupině zahrnující děti, které splnily maximálně základní úroveň, bylo v Česku 9,5 procenta testovaných. Například v Kolumbii, která měla nejhorší výsledky, to byla více než polovina. Průměr OECD byl 14,6 procenta.

Průzkum ukázal, že v České republice je jedna z nejlepších dostupností výuky finanční gramotnosti ve školách. Dostávají se k ní přes čtyři pětiny žáků, což znamenalo druhé místo hned za Slovenskem. Průměr ze všech testovaných zemí byl přitom zhruba 52 procent. Celkem se průzkumu před dvěma lety zúčastnilo asi 29 000 žáků ze třinácti zemí OECD a pěti partnerských území, mezi nimi bylo i čínské velkoměsto Šanghaj. V Česku se do testování zapojilo 6 535 žáků, přičemž samotného testování finanční gramotnosti se zúčastnilo asi 1200 dětí.

Zatloukal: ČR je v první třetině nejlepších zemí (zdroj: ČT24)