Demonstrace vlivu. Státy BRICS zakládají rozvojovou banku

Moskva - Země skupiny BRICS, mezi které patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, založí vlastní rozvojovou banku. Ustavit ji chtějí už příští týden a postupně v ní má být až 100 miliard dolarů - tedy víc než dva biliony korun. Prostředky mají podle ruského ministra financí Antona Siluanova sloužit k financování infrastrukturních projektů.

O založení rozvojové banky se začalo mluvit již před dvěma lety, nicméně kvůli neshodám ohledně jejího sídla a především pak financování se její realizace pozdržela. Postupně by banka měla nastřádat až 100 miliard dolarů (přes dva biliony korun), z nichž chce financovat především infrastrukturální programy.

Siluanov řekl, že představitelé zemí BRICS novou banku založí na dvoudenním summitu, který začne příští úterý v brazilském městě Fortaleza. Hlavy států mají na summitu zároveň rozhodnout, kde bude nová finanční instituce sídlit. Na výběr budou mít mezi čínskou Šanghají a indickým Dillí.

Nová banka chce být symbolem rostoucího vlivu skupiny BRICS

Skupina BICS nedokázala sjednotit své kroky po loňském odlivu kapitálu z rozvíjejících se trhů, vyvolaném omezováním podpůrné měnové politiky ve Spojených státech. Založení banky bude od té doby prvním velkým úspěchem skupiny. Právě v to doufalo Rusko, na které Západ po ruské jarní anexi ukrajinského Krymu a sporném postupu Ruska vůči ukrajinské krizi uvalil sankce.

Ožehavým bodem bylo financování nové instituce. Siluanov ale potvrdil, že pětice členů se na něm bude podílet rovným dílem. Počáteční vklad má činit 50 miliard dolarů a postupně se má zvýšit až na 100 miliard USD. Banka přitom bude moci peníze začít půjčovat v roce 2016. Přístup do ní budou mít i jiné členské státy OSN. Podíl zemí BRICS ale podle Ruska nikdy neklesne pod 55 procent.