Pokut pro šmejdy není víc, jsou ale desetkrát vyšší

Praha - Šmejdi vymýšlejí na seniory stále nové taktiky. Česká obchodní inspekce může od letošního ledna uložit podvodným prodejcům milionové pokuty. Za první půlrok udělila až desetkrát vyšší sankce než za stejnou dobu loni. Počet prodejních akcí ale stále neklesá.

Od ledna musí podnikatelé každou pořádanou předváděcí prodejní akci nahlásit České obchodní inspekci, a to 10 dnů před jejím konáním. Nahlásit musí adresu a místo konání, datum, časový harmonogram i co se bude prodávat. Kdo by se této povinnosti vyhnul, může dostat až pětimilionovou pokutu. Inspektoři díky tomu mají lepší přehled, kde se jaká akce koná.  

A klienti mají možnost se bránit i sami. Pokud něco koupí na předváděcí akci a rozmysleli si to, mohou do 14 dnů od smlouvy odstoupit a pořadatelé jim musí peníze do dvou týdnů vrátit. Nepomůže jim ani to, že prodejní sál budou vydávat za provozovnu, jako to dělali dosud. 

Česká obchodní inspekce letos zkontrolovala už skoro 380 předváděcích akcí. Tedy dvojnásobek oproti stejnému období loni. Počet udělených pokut se prakticky neliší. Liší se ale jejich výše, a to až desetkrát. 

Kontroly ČOI takzvaných šmejdů
Zdroj: ČT24

Šmejdi i přesto zkouší na penzisty stále nové triky. Aby získali jejich důvěru, vydávají se za dobře známé společnosti . Jen pod jménem lékárny Dr. Max uspořádali za poslední týden víc než desítku akcí, slibují přitom penzistům léky zadarmo. Ve skutečnosti je jejich cílem prodat předražené zboží. Lékárna už podala trestní oznámení. 

Jednu takovou akci se podařilo přerušit v Železném Brodě na severu Čech. Na místo dorazila dvacítka seniorů. Nechali se nalákat na tisícikorunovou poukázku na léky zdarma. Předváděčka se ale nakonec nekonala, šmejdi totiž z místa ujeli hned poté, co se objevilo policejní auto. Ještě celou další hodinu čekali senioři ve vedlejší restauraci a doufali, že slíbený dárek dostanou. 

Za akcí stojí firma Senior fusion, dřív Spokojený domov. Za nekalé praktiky jí hrozí až pětimilionová pokuta. Společnost přitom není pro inspektory žádným nováčkem. „S touto firmou se setkáváme už řadu let,“ potvrzuje Ivan Žďárský z ČOI. 

Do boje proti podezřelým prodejním akcím cíleným na důchodce se kromě inspektorů pouští i radnice obcí, ve kterých se akce konají. Například Železný Brod chystá vyhlášku, která by je zakázala. Místostarosta Šenova u Ostravy Jan Blažek zase sám poslal policisty na firmu z Litoměřic, která zvala starší obyvatele města na přednášku o zdraví a slibovala přitom oběd a dárek za tisíc korun. I tady šmejdi akci předčasně ukončili. Více ZDE. 

Na agresivní nátlak prodejců upozornil dokument Silvie Dymákové Šmejdi, na jehož produkci se podílela i ČT (celý dokument můžete zhlédnout zde)