Fotografie už vám nestačí? Zkuste 3D scanner

Praha – V Praze začal fungovat největší trojrozměrný skener v Evropě. Jen loni se v tomto oboru protočily dvě miliardy dolarů. V roce 2018 by to mohl být už dvojnásobek. Význam 3D skenování totiž neustále roste. Využívají ho filmaři, tvůrci počítačových her nebo architekti, kteří například používají 3D postavy do svých modelů.

3D scanner - technologie budoucnosti (zdroj: ČT24)

Speciální přístroje jsou schopné zachytit člověka jak v klidu, tak i v pohybu. Model nejprve nasnímá 115 fotoaparátů. Vytištěný produkt pak může měřit až 40 centimetrů. 3D skenování má i nostalgický rozměr. Řadě rodičů už nestačí si potomka nechat jen vyfotit. Ve speciálním studiu získají věrnou trojrozměrnou kopii.

„Technologie slouží k vytváření zálohy snímaného předmětu nebo člověka. V digitálním světě je pak možné zachovat různé předměty,“ podotkl ředitel 3D gang Luděk Hůrka.

Skenováním všechno ale teprve začíná. Následuje práce v počítačovém programu, který zachytí i záhyby na tričku a jeho barvu. Pak přichází na řadu trojrozměrný tisk. Ten už se dnes využívá i ve zdravotnictví. Technický pokrok ale nahrává i kontroverzní věci - tištění zbraní. A to jak plně funkčních plastových, tak ocelových.