Babiš navrhuje: Živnostníci uplatňující paušály přijdou o slevu na dani

Praha – Statisícům živnostníků s výdajovými paušály hrozí, že budou od příštího roku platit vyšší daně. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž navrhl zrušení osobní daňové slevy těm, kteří paušály využívají. Zároveň ale prosazuje, aby mohli uplatňovat slevu na dítě a na manželku. Většině podnikatelů to ale ztrátu osobní daňové slevy nevynahradí.

Události: Babiš chce živnostníkům zrušit slevu na dani (zdroj: ČT24)

OSVČ, které využívají paušály, by si podle návrhu ministerstva financí již nesměly odečítat z daní základní slevu na poplatníka, což je až 24 840 korun za rok. Zrušení osobních slev na dani by mohlo dopadnout až na 523 tisíc živnostníků. 

Ministerstvo naopak plánuje znovu zavést daňové slevy na dítě a vyživovanou manželku. Tu zrušila vláda Petra Nečase. Jenže živnostníkům, kteří přijdou o základní slevu na poplatníka a slevu na dítě nebo manželku nemohou uplatnit, by tak daně prakticky stouply. 

image_568069
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí přesto svůj návrh, který by mohl přinést do rozpočtu tři miliardy, jednoznačně hájí. „Je to z toho důvodu, že bychom chtěli nastavit rovné podmínky pro všechny,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Opozice je proti, váhají i lidovci

Ministrův záměr podporuje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Nepokládám daňové změny týkající se živnostníků za tak dramatické, aby vyvolaly nějaký zásah do jejich životní úrovně.“

K návrhu na zrušení základní daňové slevy pro živnostníky s paušály jsou zdrženliví koaliční lidovci. Obávají se, že by mohl plán ministerstva financí drobné podnikatele poškodit. „KDU-ČSL nebude podporovat kroky, které by živnostníky do budoucna nějakým způsobem poškodily,“ potvrdil místopředseda strany Jan Bartošek. 

Zrušení osobních daňových slev pro drobné podnikatele pak tvrdě kritizuje opozice. A to jak pravicová, tak i ta levicová. „Že se mají více zdaňovat živnostníci, to nám připadá jako cesta úplně špatným směrem,“ vyjádřil se šéf ODS Petr Fiala. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se přidává: „Je hodně zejména malých živnostníků a ti by to těžce nesli.“ 

Zatímco živnostníkům s paušály chce ministerstvo financí osobní daňovou slevu vzít, pracujícím důchodcům ji chce od stejného data vrátit. Vláda by o daňovém balíčku měla jednat do konce června. 

Výše výdajových paušálů pro rok 2014:

  • 80 % z příjmů ze zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství
  • 80 % z příjmů ze živností řemeslných
  • 60 % z příjmů u ostatních živností, tedy například u účetních, automechaniků, finančních poradců nebo lektorů
  • 40 % z příjmů podle zvláštních předpisů, nezávislých povolání a z autorských práv - maximálně lze uplatnit 800 000 Kč (tomu odpovídá příjem 2 000 000 Kč). K příjmům přesahujícím tento limit se při použití paušálu již žádné výdaje neuplatní.
  • 30 % z příjmů z pronájmu majetku zařazeného v obchodním majetku - maximálně lze uplatnit 600 000 Kč (tomu odpovídá příjem 2 000 000 Kč).