Spory kolem hořických trubiček: Firma je nesmí nazývat „pravé“

Miletín – Potravinářská inspekce zakázala největšímu výrobci hořických trubiček používat obaly, na kterých je slovo „pravé“. Podle inspektorů tím klame spotřebitele. Firma z Miletína se brání, že obaly již vyrobila a pokud je nepoužije, bude to pro ni likvidační.

Spory kolem hořických trubiček pokračují (zdroj: ČT24)

Výrobce stáčí hořické trubičky podle receptury uznané Bruselem. Obaly se slovem „pravé“ ale od července nesmějí na trh. Podle kontrolorů mohou klamat spotřebitele. „Legislativa zakazuje používat termín pravé, protože spotřebitel by tak mohl být uveden v mylný dojem, že nějaký konkrétní výrobce má výhradní právo na výrobu nějaké potraviny,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Manažer společnosti Pravé hořické trubičky z Miletína se obává, že teď bude muset firma vyhodit již připravené obaly. Měla zásobu na dvanáct měsíců dopředu. „Pokud k vám chodí osm let potravinářská inspekce a založí legitimní očekávání, že obaly jsou v naprostém pořádku, pak je velmi složité přijmout fakt, že po osmi letech obal nesplňuje legislativu České republiky,“ diví se Jaromír Topolský.

Úřad se hájí tím, že se zpřísnily předpisy. Že se podnik jmenuje Pravé hořické trubičky, s. r. o., a je tak zapsaný v obchodním rejstříku i na patentovém úřadu, na verdikt nemá vliv. „My neříkáme, aby změnili název své společnosti. My pouze říkáme, jakým způsobem smí označovat svůj výrobek,“ upřesnil Kopřiva.

Firma teď musí nechat natisknout nové obaly. „Potravinářskou inspekci jsme v námitce upozornili, že opatření pro nás bude likvidační, že nám způsobí škodu bezmála milion korun,“ poznamenal Topolský. Společnost se podle něj pokusí alespoň část starých zakázaných obalů vyvézt do zahraničí. I když si není jistá, zda to vůbec může udělat.

Spory mezi osmi výrobci trubiček na Hořicku vypukly poté, co spotřebitelský časopis zveřejnil výsledky testu náplní. Firma z Miletína vyšla z tohoto testu paradoxně nejlépe. Používá totiž zdravější rostlinný tuk, zatímco ostatní výrobci dělají náplně z tuku ztuženého (čtěte víc).

Hořické trubičky jsou v Evropské unii registrovány jako tradiční regionální potravina. Ochrannou známku získaly jako jeden z prvních českých produktů (dalšími jsou například valašské frgály, pardubický perník nebo olomoucké tvarůžky). Chráněné zeměpisné označení nemá žádného konkrétního vlastníka. Nicméně aby trubička mohla nosit přívlastek hořická, musí být vyrobena podle předepsané receptury v okruhu deseti kilometrů od Hořic.