Bitcoinová burza v likvidaci, věřitelé zřejmě přijdou o peníze

Tokio – Zkrachovalou bitcoinovou burzu Mt. Gox zřejmě čeká likvidace poté, co tokijský soud odmítl její návrh na obnovení aktivit. Prozatímní správce podniku se teď pokusí prodat aktiva burzy. I přesto hrozí, že řada věřitelů o své peníze přijde.

Mt. Gox byl jakousi specializovanou směnárnou na bázi burzy - umožňoval koupit nebo prodat virtuální měnu bitcoin za dolary a další měny. Jenže internetové stránky Mt. Gox přestaly v únoru fungovat. Burza údajně přišla po útoku hackerů o více než 740 tisíc bitcoinů, což je asi 350 milionů dolarů, tedy v přepočtu téměř 7 miliard korun. Později téměř čtvrtinu ztracených bitcoinů objevila na nepoužívaných účtech.

Likvidace pro věřitele v bankrotových případech obvykle znamená, že získají zpět menší část svých pohledávek. Podle jednoho zdroje blízkého firmě Mt. Gox ale stále existuje naděje, že se pro burzu najde kupec.

List již minulý týden informoval, že burzu Mt. Gox chce koupit skupina investorů za symbolický jeden bitcoin. Skupina prý doufá, že obnoví aktivity burzy, a chce dát stranou polovinu transakčních poplatků, aby časem splatila dluhy zákazníkům a ostatním věřitelům. 

Bitcoin

Tuto virtuální měnu vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Hodnota bitcoinu za dobu jeho existence prudce stoupla, loni na podzim se přehoupla dokonce přes 1 000 dolarů. Kurz je nicméně vysoce nestabilní.

Bitcoin oceňuje většina uživatelů pro jeho anonymitu. Jeho kritici ale varují před možnými úskalími - kvůli nedostatečným kontrolám prý není možné zabránit zneužívání měny k nelegálním činnostem. V internetovém obchodě Silk Road se daly bitcoiny údajně využít pro nákup drog nebo najímání zabijáků.

Na bitcoinu je založena ale i řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu dokonce přijímají i některé obchody, dá se za ni koupit stále více zboží - od letenek přes vánoční stromky až po biopivo.