Šance na odkup „bytů OKD“ se vzdaluje. Majitel míří na burzu

Praha - Současný majitel 44 tisíc bývalých hornických bytů v Moravskoslezském kraji, firma RPG byty, resp. její nizozemská mateřská společnost, vstupuje na burzu cenných papírů. Plánuje prodat více než polovinu svých akcií. Bývalý vlastník, společnost OKD, se přitom v souladu s privatizační smlouvou zavázal k prodeji bytů nájemníkům. Obchodováním na burze nyní může klesnout šance k jejich odkupu. Sdružení BYTYOKD.CZ, hájící zájmy nájemníků, považuje chystané obchodování firmy za drzost. Podle společnosti RPG Byty se ale pro nájemníky nic nezmění.

Majitel největšího portfolia nájemního bydlení v Česku chce prodejem akcií získat v přepočtu téměř 7 miliard korun. Analytiky vstup na burzu překvapil. RPG Byty podle nich peníze například na rekonstrukce domů nutně nepotřebují, získaly je totiž už dříve z prodeje dluhopisů. „Za transakcí tak spíše můžeme hledat možné rozmělnění akcionářského podílu ve vztahu k různým tlakům veřejnosti na privatizaci bytového fondu RPG byty,“ sdělil Jiří Zendulka, analytik BHS Securities.

Společnost RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou - RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu nabídne byty přednostně nájemníkům za netržních podmínek. (Více o privatizaci OKD ZDE.)

Prostřednictvím firmy RPG Byty vlastní byty skupina BXR. Skupinu kvůli sporům opouští finančník Zdeněk Bakala, který v ní měl zhruba poloviční podíl. Podle Hospodářských novin už BXR vlastnická práva i závazky RPG Bytů převedla na svou společnost Domus, která chce vstoupit na amsterodamskou burzu. „Uvedení akcií na burzu předpokládáme podle podmínek na trhu ve druhém čtvrtletí roku 2014,“ uvedla firma Domus.

Události, komentáře ke vstupu vlastníka bývalých OKD bytů na burzu (zdroj: ČT24)

Nájemníci se bojí, že prodej akcií ohrozí možnost odkupu bytů za netržní cenu

Vstupem na burzu přitom může klesnout pravděpodobnost, že se byty někdy stanou majetkem současných nájemníků. „Ministerstvo financí by mělo posoudit otázku souladu s privatizační smlouvou a případně podniknout příslušné právní kroky,“ uvedl k aktuálnímu postupu vlastníka bytů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Část současných nájemníků se dožaduje splnění privatizačního slibu, že si budou moct koupit byty levněji. „Teď urgentně hrozí, že závazky z privatizační smlouvy ve prospěch nájemníků nebudou vůbec vymahatelné v budoucnu, společnost může zkrachovat a lidé se vůbec ničeho nedomůžou,“ uvedl Roman Macháček, předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Macháčka sdružení BYTYOKD.CZ považuje jednání majitelů bytů za drzost. „Je to velmi neseriózní jednání zejména vůči lidem, kteří tady v našem kraji dvacet čtyřicet let pracovali na dolech, ty byty si odpracovali, měli na ně předkupní právo a chtěli si je koupit. Teď si budou moci koupit akorát tak akcie svých bytů,“ řekl předseda sdružení. Podle něj existuje nebezpečí, že nebude možné vymáhat po vlastníkovi závazky vyplývající z privatizační smlouvy. „Vymáhání závazků, třeba toho předkupního práva za cenově zvýhodněných podmínek pro nájemníky, je velmi ohroženo,“ dodal Macháček.    

Vstupem na burzu se nic nemění, vzkazuje společnost

„Vstupem naší mateřské společnosti na burzu se pro nájemníky nemění vůbec nic, vše, co se týká jejich nájemních vztahů a naší péče o ně, zůstává při starém,“ uvedl Petr Handl, mluvčí RPG Byty. Další prodeje bytů RPG zatím neplánuje. Sami nájemníci ale na akcie, a tedy i možnost přímo rozhodovat o svých bytech, pomýšlet nemohou: podíly jsou určeny pouze pro
firemní investory, tedy třeba banky, fondy nebo pojišťovny.

obrázek
Zdroj: ČT24