Nezaměstnanost drží 8,6 procenta, u expertů ale vládne optimismus

Praha – Po lednovém rekordním údaji se narůstající počet lidí bez práce mírně přibrzdil. Procentuálně sice nezaměstnanost zůstává na shodných 8,6 procenta, počet nezaměstnaných oproti lednovým 629 tisícům ale klesl zhruba o čtyři tisíce. Podle analytiků přitom nejde pouze o tradiční efekt počínajícího zájmu o sezonní práce, ale i o známku zlepšování situace na trhu práce. Ten v únoru příznivě poznamenala také mírná zima.

V porovnání s více než půl milionem zájemců o práci se počet 4000 nových míst nemusí zdát výrazný. Například ekonom UnitCredit Bank Pavel Sobíšek ale upozorňuje, že jde o druhý nejlepší únorový výsledek od začátku finanční krize v roce 2008. „Zdá se tedy, že trh práce začíná reagovat také na oživení v ekonomice. Pro další měsíce očekáváme pokles počtu nezaměstnaných,“ dodal. 

Počet volných pracovních míst se proti lednu zvýšil o 1907 na 38 301 míst. Na jedno volné pracovní místo tak podle Úřadu práce připadá 16,3 uchazeče. Podle něj se nejvíce lidí uchází o jedno místo na Bruntálsku, a to 65,7. Na Karvinsku je to pak 63 uchazečů na jedno místo.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je v Ústeckém kraji, v únoru 11,9 procenta. Naopak v Praze bylo bez práce 5,4 procenta lidí, nejméně v ČR. Z hlediska okresů byla nejnižší nezaměstnanost v Praze-východ (3,7 procenta), Praze-západ (4,6 procenta) a v Mladé Boleslavi (4,9 procenta). Naopak nejvyšší byla v okresech Bruntál (15 procent), Jeseník (14,5 procenta) a Most (13,9 procenta). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 41 okresů. 

Vývoj nezaměstnanosti v únoru 2014
Zdroj: ČT24/MPSV

Situace na českém trhu práce tak prochází podle analytika ČSOB Petra Dufka fází stabilizace. „Ekonomika oživuje, a tak silné vlny propouštění patrné v již skončené recesi jsou za námi. K návratu do stavu před první recesí, kdy byla nezaměstnanost pod pěti procenty, je ovšem ještě hodně daleko, respektive je zcela v nedohlednu,“ uvedl. 

Podle hlavního ekonoma Patria Finance David Marek má ale Česko to nejhorší za sebou. Pokles nezaměstnanosti však bude podle něj záviset na síle oživení české ekonomiky. „Naplní-li se odhady, že letos ekonomika poroste o dvě až tři procenta, mělo by se to začít viditelně promítat na trhu práce v druhé polovině letošního roku, respektive v roce příštím,“ dodal.

  • Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu, což je údaj používaný pro mezinárodní srovnání, řadí ČR nadále pod evropský průměr. S mírou 6,7 procenta je země o 4,6 procentního bodu pod průměrem EU.