Češi si loni půjčili mimo banky přes 124 miliard

Praha - České firmy a domácnosti si minulý rok u tzv. značkových nebankovních společností napůjčovaly přes 124 miliard korun. Chuť zadlužovat se ale měli především podnikatelé, domácnosti jsou stále opatrné. Celkem tuzemská populace u všech finančních domů dluží už přes bilion korun.

Zatímco necelých 87,5 milardy korun nebankovní úvěrové firmy loni půjčily podnikatelům, necelých 36 miliard poskytly domácnostem. Podle odhadů má momentálně nějakou půjčku každý druhý Čech, v průměru pak dluží přes 100 tisíc korun.

Díky příznivým podmínkám hypoték a nízkým cenám nemovitostí si Češi půjčují hlavně na bydlení. Naopak při utrácení v obchodech jsou Češi opatrnější a jejich dluhy na tenhle druh výdajů se příliš nemění. „Tato oblast stagnuje. Jednoznačně to odráží nejistotu domácností a vysokou nezaměstnanost,“ vysvětlila předsedkyně představenstva České leasingová a finanční asociace (ČLFA) Jiřina Tapšíková.

Firmy mají na nebankovní úvěry větší chuť

Pozitivní vývoj u domácností ČLFA, která sdružuje 48 společností, v tomto roce neočekává. Opačný trend ovšem asociace sleduje v oblasti poskytování úvěrů firmám. Z celkového meziročního nárůstu čtyř procent většinu tvořily půjčky firem. Nejčastěji si podnikatelé pořizovali auta a nové stroje.

„Celkový objem podnikatelských úvěrů loni v ČR klesal, ČLFA ale zaznamenala ve financování firemních investic nárůst,“ konstatovala Tapšíková. Loňské trendy budou podle ní pokračovat i v letošním roce. „V podnikatelské oblasti očekáváme další růst,“ dodala.

Češi si loni mimo banky půjčily 124 miliard (zdroj: ČT24)

Odborníci domácnosti i firmy varují před přílišným utrácením. Každou půjčku je potřeba si promyslet a zvážit, jestli splácení příliš nezatíží rozpočet. Rychlá může být v některých případech nejen cesta k penězům, ale i k finančnímu dnu. Problémy se splácením závazků má v Česku zhruba každý dvanáctý člověk.