Většina e-cigaret nesplňuje předpisy, inspektoři rozdali pokuty za 5 milionů

Praha - Téměř všichni výrobci a distributoři elektronických cigaret porušují chemický zákon. Vyplývá to ze zjištění České inspekce životního prostředí, která náhražky klasických cigaret kontrolovala. Pochybení našla u 60 ze 70 prověřovaných společností. Celkem dala výrobcům pokuty za téměř 5 milionů korun.

Od loňského do letošního ledna inspektoři prověřili 69 společností a bezmála 260 směsí do elektronických cigaret s různými příchutěmi. Většinou pocházely výrobky z Číny. 

Nejčastěji společnosti porušily předpisy tím, že výrobky nebyly řádně označené – chyběly například výstražné symboly u označení chemické směsi nebo upozornění pro nevidomé. „Označení je přitom jediným informačním zdrojem pro spotřebitele, ze kterého se dozví o závažném riziku pro své zdraví,“ řekla ČT mluvčí inspekce Simona Cigánková. 

Některé náplně zase neměly zajištěné uzávěry tak, aby je nemohly otevřít děti. Do dnešního dne udělila Česká inspekce životního prostředí celkem 49 pokut v celkové výši 4 841 000 korun. 

Čeští kuřáci si elektronické cigarety dopřávají asi sedm let. Vymysleli je a patentovali Číňani. Samotné zařízení se skládá z několika částí a díky zahřívání kapalné náplně (tzv. e-liquid) se z této směsi uvolňuje nikotin, který kuřák vdechuje. Chemická náplň přitom buď nikotin ani obsahovat nemusí, anebo se nabízí v několika jeho koncentracích. U e-cigaret nedochází ke spalování jako u klasických cigaret, ale pouze k odpaření náplně. Proto se e-cigaretě říká i nikotinový vaporizér. O tom, nakolik jsou zdraví škodlivé, se vedou spory. Francouzští vědci upozornili na to, že některé e-cigarety mohou způsobit i rakovinu. 

Rozhovor se Simonou Cigánkovou (zdroj: ČT24)