Fond už vyplácí klienty MSD, jejich data jsou na internetu

Praha – Fond pojištění vkladů začal prostřednictvím poboček České spořitelny vyplácet náhrady klientům zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Jen za první den vyplatila spořitelna více než třetině z nich 4,5 miliardy korun. Jak zjistil server iDNES.cz, údaje o téměř čtrnácti tisících střadatelích družstva jsou veřejně dostupné na internetu v insolvenčním rejstříku.

Zhruba 13 600 klientů MSD dostane vklady včetně úroků podle stavu k 27. prosinci. Právě v tento den fond obdržel od ČNB oznámení o neschopnosti družstva dostát závazkům. Klienti MSD mají nárok na celkem 12 miliard. Jedná se o druhou nejvyšší výplatu v historii fondu – víc dostali jen klienti zkrachovalé Union banky v roce 2003.

Fond vyplatí klientům 100 procent jejich vkladů, maximálně však 2,744 milionu korun na jednoho vkladatele. Jde o ekvivalent částky 100 000 eur podle kurzu 27,44 CZK/EUR (kurz platný rovněž k 27. prosinci 2013).

Fond disponuje rezervami ve výši 27,5 miliardy korun, přispívají do něj čtvrtletně ze zákona všechny banky, stavební spořitelny a družstevní záložny.

Těch, co si na účtu naspořili víc než 100 000 eur, je podle fondu 112. Zda peníze nad tento limit obdrží, rozhodne až konkurz. „Tito žadatelé obdrží 2 744 000 korun a zbylou výši vkladu potom musí přihlásit do insolvenčního řízení. Budou následně uspokojeni v rámci konkurzní podstaty,“ upřesnila výkonná ředitelka fondu Renata Kadlecová.

Pražská pobočka Metropolitního spořitelního družstva
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Náhrady se budou vyplácet na pobočkách České spořitelny po dobu tří let, tedy do 27. ledna 2017. O peníze se mohou hlásit nejen ti, co měli k 27. prosinci 2013 v kampeličce vložené peníze, ale i jejich dědicové a právní nástupci. „K vyzvednutí výplaty náhrad není potřeba, aby se klient objednával. Pro výplatu si může dojít kdykoliv v provozních dobách každé z poboček,“ dodala Kadlecová.

K prokázání nároku na peníze postačí předložit platný průkaz totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas (čtěte víc). Podle mluvčí České spořitelny Heleny Matuszné probíhají výplaty vkladů bez problémů – převážnou většinu peněz si lidé nechávají poslat bezhotovostně. Průměrná výše vkladu na jednoho klienta činí podle statistik fondu 888 075 korun. Téměř polovinu klientů tvoří lidé starší 56 let, nejvíce jich pochází z Prahy a Brna.

Kolik kdo vložil, si lze přečíst na internetu

Zatímco se klienti zkrachovalého družstva dočkali náhrad, v internetové verzi insolvenčního rejstříku byly zveřejněny jejich citlivé údaje. Podle zjištění serveru iDNES.cz jsou v insolvenčním návrhu a jeho přílohách dostupné informace o výši vkladů a době jejich trvání či o výši úvěrů a průběhu splácení. Začerněna jsou jen bydliště a data narození fyzických osob.

Server upozornil, že údaje mohou zůstat veřejné i několik let. Podle ČNB ani soudu přitom nedošlo k porušení bankovního tajemství, píše se na iDNES.cz. Existuje ale podezření, že tím došlo k vyzrazení osobních údajů, s jejichž pomocí je možné některé osoby ze seznamu identifikovat. Redakci MF DNES se totiž podařilo kontaktovat klienta s nejvyšším vkladem po zhruba hodinovém hledání na internetu.

MSD je považováno za největší kampeličku v zemi. Česká národní banka (ČNB) mu odňala povolení působit jako družstevní záložna v polovině prosince. Podle centrální banky MSD poskytovalo úvěry ve výši až stovek milionů korun k financování nekonkrétních a neověřených podnikatelských záměrů, což poškozovalo zájmy vkladatelů a ohrožovalo stabilitu firmy (čtěte víc).

„Tyto nedostatky poškozovaly zájmy členů družstva a významným způsobem ohrožovaly bezpečnost a stabilitu celé družstevní záložny. Bylo zjištěno, že Metropolitní spořitelní družstvo například poskytovalo úvěry ve výši desítek i stovek milionů korun k financování nekonkrétních, neověřených i nereálných podnikatelských záměrů a přitom ani řádně neprověřovalo žadatele o tyto úvěry,“ vysvětlil mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann pro ČRo.

Městský soud v Praze poslal MSD do konkurzu na návrh vedení záložny 23. prosince. Proti odebrání licence protestovali klienti i vedení družstva.

Družstvo mělo už od května na účtech zablokováno přes 2 miliardy, a to na základě podezření z vyvádění peněz do zahraničí. Zmrazení peněz se podle záložny dotklo zhruba 15 tisíc lidí z celé republiky. Proti rozhodnutí o zablokování záložna podala neúspěšně několik stížností k pražskému vrchnímu soudu.