Řešení zvlněné D47 podle Žáka - žádný soud, ale dohoda

Praha - Jedním z kritických témat, která bude muset nový ministr dopravy řešit, je i zvlněná dálnice D47. Jeho předchůdce Zdeněk Žák mu dnes v Otázkách Václava Moravce doporučil, aby se vyhnul soudu a aby se se společností Eurovia, která zvlněnou dálnici stavěla, raději dohodl na kompenzacích. S kauzou D47 přitom souvisí i kontroverzní personální změny na Ředitelství silnic a dálnic. Nový ředitel, kterého sem dosadil právě Žák, totiž odvolal šéfku komise, jež připravovala podklady pro soud s Eurovií.

Ministr v demisi Žák doporučil svému nástupci Antonínu Prachařovi (hnutí ANO), aby kauzu zvlněné ostravské dálnice raději řešil dohodou se stavební firmou, spíš než tahanicemi u soudu. „Ve většině případů se nakonec ukáže, že nejvýhodnější pro obě dvě strany je smír,“ myslí si Žák. Podle něj totiž jinak stát riskuje, že nebude mít nějakou dobu dálnici provozuschopnou, a navíc v případě soudu hrozí i obrovské finanční výdaje. Podle něj totiž už teď vyšly soudní tahanice kolem D47 stát na 300 milionů korun. „Stále cítím, že ze strany firmy zájem o jednání je,“ dodal Žák. 

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice D47 vypukl v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle ředitelství Eurovia jako zhotovitel stavby nedodržela domluvený postup a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Stavební firma to odmítá s tím, že použitý materiál si objednalo samo ŘSD. 

Výpověď pro Pošvářovou je v pořádku, říká Žák

A právě kolem D47 bylo v posledních dnech na ŘSD pěkně horko. Ředitel Pavel Kočica, kterého sem na začátku loňského října ministr Žák dosadil, totiž propustil Miloslavu Pošvářovou, ředitelku Majetkové komise D47, která připravovala podklady pro soudní pře se stavební společností Eurovia. 

Ministr dopravy Zdeněk Žák
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Pošvářová se netajila svými výhradami k současnému vedení ŘSD i ministerstva dopravy. Je přesvědčená, že management v čele s ředitelem Pavlem Kočicou zájmy státu nehájí, ale naopak poškozuje. Pošvářová měla přitom jako šéfka komise k dispozici výsledky sond, jež měly být ve sporu s Eurovií klíčovým argumentem. Jenže tyto závěry odmítla vedení ŘSD vydat.   

I proto s její výpovědí Žák souhlasí. V Otázkách Václava Moravce to dnes komentoval: „Pokud jsou pro tento spor klíčové výsledky sond, které si stát objednal za obrovské peníze, a ta paní není ochotná s nimi seznámit firmu, která za to odpovídá, tak by to mělo mít dva důsledky - okamžité rozvázání pracovního poměru a za druhé nějakou formu trestního řízení.“ 

Pošvářová přitom argumentuje, že výsledky expertiz nevydala kvůli obavám, aby se tyto závěry nedostaly na veřejnost dřív, než je ŘSD využije ve sporu se zhotoviteli. Proti výpovědi se chce bránit soudní cestou.  

Personální změny v režii Zdeňka Žáka

Ministerstvo dopravy patří k resortu, ve kterém došlo v uplynulých měsících k jednomu z největší počtů personálních změn. Po nástupu Zdeňka Žáka ministerstvo opustili dva náměstci - Jiří Žák a Miloslav Hala, dále pak také ředitel informačních technologií, šéf právního oddělení nebo ředitel kabinetu. 

V červenci loňského roku bylo odvoláno pět členů z osmi v dozorčí radě Českých drah. Rada následně odvolala představenstvo ČD včetně generálního ředitele Petra Žaludy. Ten pak opustil i ČD Cargo, kde také došlo k výměnám v dozorčí radě. 

Tři týdny před parlamentními volbami tehdy kandidující ministr Žák odvolal v jeden den šéfy ŘSD, Vodních cest a šéfa Drážního úřadu, v prosinci se pak měnila a doplňovala správní rada SŽDC.

Prachař: ŘSD je paralyzované, nevylučuji personální změny

Žákův nástupce Antonín Prachař je ze situace na ŘSD rozpačitý. Po setkání s prezidentem Zemanem tento týden řekl: „Organizace je v mých očích paralyzovaná a je třeba nastavit jasný systém, jak bude fungovat dál.“ Nevyloučil přitom personální změny. 

Už jmenování nového šéfa ŘSD Pavla Kočici vyvolalo spekulace. Mladá fronta Dnes například upozornila na to, že Kočicu s Žákem pojí nadstandardní vztahy, v minulosti prý spoluvlastnili pozemky. Ministr Žák ale trvá na tom, že Kočica je neoddiskutovatelný odborník, který do vedení ŘSD patří. Jakýkoli klientelismus v případě Kočicova jmenování odmítl.