Robot Amigo pomůže sestřičkám i pacientům

Eindhoven – O tom, že roboti možná brzy zastoupí nemocniční personál, se diskutuje už dlouho. Veletrh v nizozemském Eindhovenu, kde konstruktéři představili nejžhavější kybernetické novinky, dokázal, že jsou výzkumníci této myšlence zase o krok blíž. Největším hitem letošního ročníku jsou chytré technologie pro použití ve zdravotnictví, třeba robot, který může lidem nosit potřebné drobnosti. „Této technologii patří budoucnost. Během krátké doby nebude problém ji propojit s mobilními 4G sítěmi. Vše tak bude fungovat on-line a v reálném čase. Znamená to obrovský skok pro kybernetický průmysl. Výroba bude levnější a roboti jednodušší,“ myslí si výzkumník Švýcarského federálního institutu technologie v Curychu Gajan Mohanarajah.

Robot Amigo možná na první pohled nevypadá zrovna přátelsky, brzy by ale mohl pomáhat nemocným. Není pro něj problém přinést pacientovi například sklenici mléka nebo jiné drobné předměty. Jeho konstruktér Heico Sandee je na své dílo patřičně pyšný.

  • „Chtěl jsem vymyslet program, který bude maximálně flexibilní. Amigo je výjimečný hlavně tím, že je schopný učit se nové věci za pochodu. To byla největší výzva při mé práci,“ uvedl konstruktér.

Amigo ale na svoji práci není sám. Přímo s pacientem komunikuje druhý robot Avi. Ten přijímá požadavky, které následně pošle ke zpracování Amigovi. Ten pak obstará vše potřebné.

Vývoj robotů trval čtyři roky a byl financován Evropskou unií částkou čtyř milionů eur. Kromě univerzity v Eindhovenu na projektu spolupracovali odborníci z Mnichova, Stuttgartu nebo Curychu.

Robot Amigo pomůže sestřičkám i pacientům (zdroj: ČT24)