Kongresové centrum má zachránit rekonstrukce a okouzlující výhled

Praha – Poté, co stát vstoupil jako majoritní vlastník do Kongresového centra Praha (KCP), už se plánuje jeho rekonstrukce. Do dvou let by prý mělo centrum znovu fungovat jako špičkové zázemí pro kongresovou turistiku. Praha by do něj měla investovat zhruba 800 milionů korun. A sází i na to, že zákazníky přiláká na krásný výhled na město.

„Do dvou let budeme schopni se pochlubit tím, že na poli kongresového turismu v evropské dimenzi budeme patřit k těm nejžádanějším,“ oznámil dnes plány na investice do Kongresového centra v Praze náměstek primátora. Připustil, že poslední roky se do budovy peníze nedávaly a podle toho taky teď vypadá. „Interiéry jsou svědectvím své doby a pro uchazeče o kongresy nepůsobí už přiměřeně a dostatečně atraktivně. Ani stav okolí není adekvátní tomu, co si organizátoři kongresů představují,“ řekl Novotný. 

Žádná „odporná haluzna“

To by se ale už do dvou let mělo změnit. Už letos začne vedení s prvními opravami. V následujících dvou až třech letech by pak Praha měla do rozvoje KCP investovat zhruba 800 milionů korun. Novotný věří, že vylepšení a modernizace vnitřního vybavení přiláká nové zákazníky. Kongresové centrum navíc prý může vytěžit z toho, že není „odpornou haluznou na periferii“, ale naopak nabízí velmi atraktivní pohled na starou Prahu. 

KCP v nejbližších měsících nakoupí nové stoly, židle, opraví podhledy nebo modernizuje kotelnu. Další peníze půjdou na opravu technologického zázemí včetně audio-vizuální techniky, do obnovy elektrických rozvodů nebo do úpravy interiérů, centru totiž chybí výstavní prostory. 

KCP se dostalo do problémů před rokem 2000, kdy kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Stála tři miliardy. I s úroky se ale dluh vyšplhal na 4,4 miliardy korun. Zhruba polovinu z půjčky splatilo KCP samo. Další splátky ale hradilo ministerstvo financí. 

Český stát poté loni v prosinci vstoupil do pražského Kongresového centra jako majoritní vlastník, když získal sedmdesátiprocentní podíl. Stát zároveň ale převzal i dvoumiliardový dluh, který musí Kongresové centrum splatit do dubna.

Novotný: Do dvou let budeme na špičce kongresové tursitiky (zdroj: ČT24)